У Запоріжжі відкрилася виставка про українців, які вижили у нацистських концтаборах

У Запоріжжі відкрилася виставка про українців, які вижили у нацистських концтаборах

Фото
Укрінформ
У понеділок, 6 травня, у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори». Виставку приурочено до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На виставці «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» представлено 30 доль українців. Це історії з продовженням, історії з життя людей, які жили після війни. Вже після війни вони наважились розповісти про своє життя у неволі», - говорить директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой.

Директор Департаменту культури, туризму та релігій Запорізької ОДА Владислава Мороко підкреслив, що у часи Другої світової війни "абсолютна більшість загинула не від кулі, а від ран, голоду та у концтаборах".

Виставка «Тріумф людини. Жителі України, які пройшли нацистські концтабори »/ Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

На кількох десятках стендів розмістили чимало архівних фотографій та історій. Одна з них про Аркадія Вайспапіра, він потрапив у табір смерті Собібор, де людей знищували чадним газом. Собібор став третім за чергою табором для 22-річного Аркадія. Він разом із друзями спланували повстання, яке почалось 14 жовтня 1943 року.

«Мене всього трусило. Я ж до цього декілька місяців воював, стріляв, і в рукопашному ми близько, один на один, билися, я в нього стріляв, а він в мене. А ось сокирою вбити – це по-іншому, це страшно», - розказував Аркадій про те, як вбив нациста в кравецькій майстерні, де той приміряв костюм. Ця історія написана на одному із стендів виставки.

Читайте також: На Хрещатику відкриється виставка про українців у таборах ГУЛАГУ

До кінця війни із 500 в’язнів табору Собібор залишилось 43. Серед них і Аркадій. Після війни він одружився, мав двох синів. Закінчив Запорізький індустріальний інститут, працював на Донбасі. У 1994 році разом із сім’єю переїхав до Києва. Помер 11 січня 2018 року.

Виставка у Запорізькому краєзнавчому музеї триватиме до 18 травня. Потім вона відправиться по всіх районах області.

Ідея створення виставки належить Українському інституту національної пам’яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-