Неявку прокурорів САП до суду у

Неявку прокурорів САП до суду у "справі Труханова" визнали порушенням

Укрінформ
Колегія суддів Малиновського райсуду Одеси не змогла 24 квітня продовжити слухання "справи Труханова" через неявку прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які підтримують обвинувачення стосовно групи посадовців мерії та депутатів, причетних до придбання за завищеною ціною будівлі колишнього заводу "Краян".

Судді та адвокати восьми фігурантів кримінального провадження вважають, що прокурори не надали скоригований акт обвинувачення і не з'явилися у середу до суду без поважних причин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Колегія суддів визнала, що прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не з'явились на засідання суду без поважних причин. З огляду на це, суд направить пропозицію на адресу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів щодо вжиття заходів реагування", - озвучив ухвалу головуючий на процесі суддя Сергій Черевко.

Наступне засідання Малиновського райсуду в "справі Труханова" призначене на 10 год. 25 квітня.

Варто зазначити, що адвокати обвинувачених висловили обурення тим, що затягується затвердження і передача до суду керівництвом САП скоригованого обвинувального акту стосовно групи одеських чиновників і депутатів, причетних до придбання за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень - будівлі під євромерію.

Зокрема, представник сторони захисту Тарас Пошиванюк заявив, що неявка прокурорів без поважної причини - це "неповага до суду, адвокатів та обвинувачених. Так виходить, що мер міста може виконувати свої зобов'язання перед судом, а прокурор не може".

За словами Пошиванюка, його та адвоката Лисака також відмовився прийняти у неприйомний день керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Не зміг їм сказати, коли представники сторони обвинувачення прибудуть до суду і прокурор САП Максим Кравченко.

На думку сторони захисту, суд може визнати неявку на засідання групи прокурорів САП підставою для відсторонення їх від підтримання обвинувачення на процесі.

Та само висловили невдоволення діями прокурорів САП фігуранти справи - мер Одеси Геннадій Труханов та його заступник Павло Вугельман.

Між тим, керівник Центру правового моніторингу "Гідність" Тетяна Герасимова вважає, що "судове розслідування "справи Труханова" просувається рекордними темпами: протягом деяких тижнів судді проводили засідання щодня, відкладаючи слухання інших кримінальних проваджень".

Причому сторона захисту не має підстав для нарікань щодо задоволення судом їхніх клопотань. Зокрема, за згодою судової колегії зі списку свідків вилучено таких ключових фігурантів провадження, як Едгардс Малаховскіс (на засіданні 2 квітня) і Андраш Попович (на засіданні 9 квітня). Перший був власником литовської фірми UAB Naster, яка придбала адмінбудинок заводу "Краян" за 11,5 мільйонів. І продала його "Девелопмент Еліт", а другий - співзасновником компанії "Девелопмент еліт", що продала будівлю Одеської міськради за ціною 185 мільйонів гривень.

"Можна спрогнозувати, що в тому разі, коли Малиновський суд встигне винести вирок групі фігурантів "справи Труханова", апеляційні скарги у травні-червні все ж розглядатиме Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду. Причому відомо, як ретельно відбирали суддів ВАС та Апеляційної палати ВАС, через яке сито Міжнародна рада експертів просіювала їх знання, біографії, власність та доброчесність. Тому є підстави сподіватися на справедливі вироки фігурантам цієї резонансної справи", - підсумувала Герасимова.

Як повідомлялося, 9 квітня прокурор САП Кравченко звернувся з клопотанням до колегії суддів Малиновського райсуду про надання змоги у 3-тижневий термін змінити обсяг обвинувачення восьми фігурантам справи. Але суд вирішив задовольнити його частково - відклав слухання справи лише на тиждень, призначивши наступне засідання на 16 квітня. Однак після тижневої перерви у процесі прокурори САП, які мали змінити обсяг обвинувачення, до суду не з'явилися. І колегія суддів перенесла засідання за клопотанням керівника САП Холодницького на 22 квітня.

Читайте також: Холодницький сказав, коли скоригує обвинувачення Труханову

Але 22 квітня керівник САП надіслав листа до суду, в якому сповістив, що прокурори Кравченко і Мусіяка подали йому на розгляд і затвердження змінений обсяг обвинувачення фігурантам провадження. Потрібен час на ознайомлення й оцінку скоригованого документа, тому керівник САП попросив відкласти засідання суду.

Судова колегія взяла це до уваги і призначила наступне засідання на 14 годину 24 квітня.

За даними слідства, мер Одеси Геннадій Труханов і декілька посадовців міськради та підприємців протягом липня-грудня 2016 року заволоділи значними коштами місцевого бюджету при придбанні за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень - будівлі збанкрутілого одеського заводу "Краян". Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі «Краяна» її було придбано за 11,5 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-