Закарпатцям пояснили, як скористатись децентралізацією ще до створення ОТГ

Закарпатцям пояснили, як скористатись децентралізацією ще до створення ОТГ

Укрінформ
Наразі на Закарпатті всього шість ОТГ. Ще п'ять громад пройшли процедуру об'єднання, але поки не отримали позитивні висновки від Закарпатської ОДА. Однак і для мешканців майбутніх і потенційних ОТГ реформа децентралізації дає чимало нових можливостей.

Про те, як отримати такі преференції ще до об'єднання в ОТГ йшлося на семінарі для голів потенційних об'єднаних громад, організованому Закарпатським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Реформа децентралізації в країні йде, і не можна залишатися осторонь, це загальмує розвиток громад, - сказав директор Закарпатського ЦРМС Іван Дем'янчук. - Для потенційних ОТГ є також чимало можливостей, які дає реформа, зокрема, це створення ЦНАПів, розробка стратегій та проектного менеджменту”, - наголосив він.

За словами радника з питань муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС Павла Рябоконя, на Закарпатті громади активно беруть участь у конкурсі на створення ЦНАПів за Програмою “U-LEAD з Європою”. Задача номер один — використати можливості та подати заявки.

“За цією програмою уже завершують створення двох ЦНАПів на Закарпатті — у місті Хуст та селищі Вільхівці. Також відібрано в конкурсі ще шість закарпатських громад, у чотирьох з них, очікуємо, ЦНАПи будуть відкриті восени. Мова про Перечин, Дубове, Чоп та Рахів”, - сказав Рябоконь.

З його слів, зараз подачі заявок готують ще шість громад Закарпаття — це Вишково, Берегово, Великий Березний, Баранинська та Полянська ОТГ, Колочава.

“До травня триває остання 4 фаза проекту створення ЦНАПів, де по Україні буде відібрано 150 заявок. Ті, кого не відібрали в минулі рази, можуть знову подаватися, також до процесу долучаємо інші громади. До слова, Департаментом економічного розвитку Закарпатської ОДА передбачено створення на Закарпатті понад 30 ЦНАПів”, - акцентував Рябоконь.

Другий напрямок розвитку потенційних громад до об'єднання — це розробка стратегій громад.

Читайте також: У Київському ЦРМС розповіли про функції префектів

Як уточнив радник з питань регіонального розвитку Закарпатського ЦРМС Микола Сюсько, зараз йде розробка стратегій розвитку в місті Хуст та селищі Великий Березний.

“Розробка стратегії триває від 9 місяців до року і є дуже важливою для громади. По-перше, вона визначає пріоритетні проекти для громад, максимально залучає місцевий бізнес, громадські об'єднання, позитивно впливає на залучення інвестицій в громаду. Ну й наостанок, це важливий момент при поданні на грантові проекти транскордонного співробітництва та ДФРР”, - каже Сюсько.

Щодо участі в проектах транскордонного співробітництва та ДФРР, то в Закарпатському ЦРМС приділяють цьому особливу увагу. Зокрема, надають юридичну допомогу, консультують з приводу проектного менеджменту, допомагають правильно оформити заявку згідно критеріїв участі в проектах. У цьому році на Закарпатті заплановано багато семінарів з проектного менеджменту для громад області.

Як повідомив директор ЦРМС Іван Дем'янчук, у минулому році Закарпатським Центром було проведено понад сотню заходів (тренінги, семінари, виїзні консультації тощо), участь у них взяли понад три тисячі осіб.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Сергія Гудака

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-