У Вінниці відкрили виставку про “польську операцію” НКВС

У Вінниці відкрили виставку про “польську операцію” НКВС

Фото
Укрінформ
У Вінниці в п’ятницю відкрилася виставка про каральну операцію НКВС проти польського населення України «Наказ №00485. Антипольська операція НКВС в радянській Україні 1937-1938 рр.».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив співробітник «Центру історії Вінниці» Сергій Гула.

«Ця виставка висвітлює один із епізодів доби Великого терору 1937-1938 років у СРСР. В експозиції представлені матеріали про репресивну акцію, яку було проведено за так званою «національною лінією» проти польського населення України. Зауважимо, що абсолютну більшість жертв «польської операції» НКВС становили поляки - їх репресували у 39 разів частіше за інших, але серед репресованих були також представники інших національних і етнічних груп, що проживали в CРСР, зокрема, велика кількість українців», - розповів Гула.

За його словами, виставка «Наказ №00485. Антипольська операція НКВС в радянській Україні 1937-1938 рр.» створена Інститутом Національної Пам’яті Республіки Польща у співпраці з Державними обласними архівами Вінниці, Хмельницького та Одеси.

Виставка про “польську операцію” НКВС у Вінниці / Фото: Vежа

Серед експонатів виставки – документи, які розповідають, яким чином значна кількість поляків з’явилася на теренах правобережної України та Вінниччини зокрема, а також про особливості великого терору НКВС проти поляків. Адже тоді польське населення вважалося сталінським режимом ворожим до радянської влади і таким, що працює на розвідку буржуазної, а потім – і фашистської Польщі. Окрім жертв Великого терору, на виставці представлені й відомості про їхніх катів.

Читайте також: Україна стане провідною країною на Віденській книжковій виставці

Виставку, розташовану у холі Вінницької міської ради, можуть безкоштовно відвідати усі бажаючі до 19 квітня.

Згідно з даними, Антипольська операція НКВС в радянській Україні 1937-1938 рр. відбулася за наказом наркома внутрішніх справ Миколи Єжова № 00485 від 11 серпня 1937 року. На підставі сфабрикованих звинувачень тоді було репресовано близько 140 тис. осіб, з них майже 112 тис. – знищено. Додатково на підставі чергового наказу Єжова від 15 серпня 1937 р. № 00486 репресії було поширено на дружин і дітей «зрадників Батьківщини». Загалом у період Великого терору були позбавлені життя щонайменше 200 тисяч поляків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-