Свідок у

Свідок у "справі Труханова" відхрестився від фірм-прокладок

Укрінформ
Два важливі свідки - колишній народний депутат Олександр Дубовий і житель Закарпаття Геннадій Тигір - з'явились 9 квітня на засідання Малиновського райсуду Одеси.
Однак Дубовий услід за мером Одеси Геннадієм Трухановим фактично відмовився відповідати на більшість запитань прокурорів САП у справі про придбання Одеською мерією будівлі заводу "Краян" за завищеною ціною 185 мільйонів гривень, повідомляє кореспондент Укрінформу. А Тигір заявив, що не є засновником компаній "Valton group LP" і "Solter Management LTD", що причетні до створення компанії-продавця будівлі "Development elit".

І на абсолютну більшість запитань прокурорів свідок Дубовий відповідав двома-трьома словами: "Не знаю", "Стаття 63" тощо. Іноді йому на допомогу приходили адвокати, заявляючи протест прокурорам і вимагаючи від суддів зняти те чи інше запитання при допиті.

Представник сторони захисту Коротюк звернувся з клопотанням до судової колегії, щоб прибрати при допиті свідка записуючий пристрій кореспондента Укрінформу. Однак суд відхилив це клопотання.

Читайте також: Прокурори САП за тиждень змінять обвинувачення у "справі Труханова"

Раніше мер Одеси Геннадій Труханов заявив у суді, що не визнає себе фігурантом кримінальної справи через порушення прокурорами САП процесуальної процедури після затримання в Бориспольскому аеропорту. "Про підозру повинен був мені повідомити генеральний прокурор або заступник генпрокурора, або прокурор області, або прокурор Києва. Але зробив це прокурор, який не мав на це права. Тому вважаю, що не отримав статусу ні підозрюваного, ні обвинуваченого і не бачу підстав відповідати на запитання сторін", - так Труханов мотивував свою відмову свідчити в суді.

Як відомо, Дубовий був одним з тих, у чиїх приміщеннях провели обшуки детективи НАБУ під час досудового розслідування, знайшли документацію щодо створення фірм-прокладок, фінансову звітність та оформлення договорів щодо перепродажу Одеській міськраді будівлі заводу після ліквідації ВАТ "Краян". Однак обвинуваченим у кримінальній справі Дубовий не проходить.

На відміну від Труханова й Дубового, другий сьогоднішній свідок сторони обвинувачення Геннадій Тигір не ухилявся від жодних запитань прокурорів та адвокатів. Житель Закарпаття засвідчив, що один із знайомих Сергій Малайчев попросив три роки тому його паспорт нібито для участі в "рекламній кампанії", а насправді, як вважає свідок, передав документ "для реєстрації підприємства", що фігурує у злочинній схемі.

"Підписи на документах, що засвідчують реєстрацію компаній "Valton group LP" і "Solter Management LTD", не мої", - підтвердив фальшивки свідок Тигір.

На прохання Укрінформу прокоментував суть свідчень Тигіра у перерві між судовими засіданнями прокурор Валентин Мусіяка.

"За схемою, яку викрили детективи НАБУ, - уточнив прокурор САП, - жителі Берегова Закарпатської області Андрас Попович і Геннадій Тигір, що набули громадянство Угорщини, нібито удвох заснували компанію "Valton group LP". Пізніше ця компанія разом із ЗАТ "UAB Naster" увійшла до компанії "Development elit", внісши свій статутний капітал при її створенні".

У свою чергу, компанія "Development elit", яка перебувала під контролем екс-нардепа і бізнесмена Дубового та депутата Одеської облради Олега Бабенка, стала продавцем будівлі заводу "Краян" Одеській мерії за завищеною ціною 185 мільйонів гривень. Такий було створено ланцюжок. От сьогодні "співзасновник" компанії "Valton group LP" заявив, що не причетний до реєстрації такої компанії і ніякого відношення до цієї та інших компаній-прокладок взагалі не має. У суді встановлено, що організатори злочинної схеми просто скористались анкетними даними, щоб зареєструвати компанію "Valton group LP", - підсумував прокурор Мусіяка.

Як повідомлялося, за даними слідства, Труханов та кілька посадовців Одеської міськради і підприємців протягом липня-грудня 2016 року заволоділи значними коштами місцевого бюджету, купивши за завищеною вартістю будівлю збанкрутілого одеського заводу "Краян". Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі «Краяна» її було придбано за 11,5 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-