Канал для нелегальних мігрантів з Азії до ЄС перекрили на Закарпатті

Канал для нелегальних мігрантів з Азії до ЄС перекрили на Закарпатті

Фото, відео
Укрінформ
Оперативники України, Чехії, Словаччини та Польщі провели спільну операцію з ліквідації транскордонного каналу нелегальної міграції.

"В ході здійснення заходів з викриття та ліквідації каналів нелегальної міграції на державному кордоні України з країнами Європейського Союзу правоохоронними органами України, Чехії, Словаччини та Польщі нейтралізовано транскордонне злочинне угруповання. Його чисельність сягала близько 35 осіб з громадян України, Узбекистану, В’єтнаму, Словаччини та Білорусі. Правопорушники займалися незаконним переправленням вихідців з країн Південно-Східної Азії через державний кордон до суміжних країн, зокрема Словацької Республіки, Республіки Польщі та Угорщини, з метою їх подальшої доставки до країн Західної Європи, а саме Німеччини", - йдеться у повідомленні.

Сфера діяльності угруповання простягалась на сотні й навіть тисячі кілометрів, починаючи від кордону з Російською Федерацією, зазначили в ДПСУ.

У подальшому групи нелегальних мігрантів формувалися у Києві та Одесі, після чого їх доставляли в Закарпатську область для незаконного доправлення за допомогою місцевих провідників до країн ЄС. Далі територією Словаччини, Польщі, Чехії їх перевозили до Німеччини.

Як зазначається у повідомленні, члени злочинного угруповання потрапили в поле зору правоохоронців навесні минулого року.

За повідомленнями оперативних підрозділів Держприкордонслужби України про виявлені правопорушення відкрито сім проваджень за ст. 332 Кримінального кодексу (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Вісьмом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні цього злочину, а два кримінальні провадження щодо обвинувачення двох осіб вже направлено до суду, йдеться у повідомленні.

Ліквідовано канал переправлення нелегалів до ЄС / dpsu.gov.ua

У ДПСУ також повідомили, що керівники оперативних підрозділів правоохоронних відомств України, Чехії, Словаччини та Польщі прийняли принципове рішення про проведення спільних заходів для ліквідації виявленого каналу нелегальної міграції. Задля цього сторони створили чотиристоронню спільну робочу групу під умовною назвою Long Way.

У ході проведення комплексу заходів у взаємодії з оперативними підрозділами Чехії, Словаччини і Польщі загалом задокументовано 16 епізодів незаконного переправлення нелегальних мігрантів, переважно громадян В’єтнаму, Бангладеш, Шрі-Ланки, через державний кордон України (загалом близько 100 осіб). За кожного з них отримували більш ніж $2500.

Кульмінацією роботи спільної групи Long Way стало затримання 11 березня організаторів та поплічників зазначеної транскордонної злочинної групи.

Читайте також: У Києві затримали главу міжнародного наркокартелю

Крім того, було проведено обшуки за сімома адресами проживання фігурантів в Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях. Виявлено та вилучено близько півкілограма наркотичних речовин, незареєстровану зброю, гроші, мобільні телефони, сім-картки, маскувальний одяг.

На території Чехії затримано 12 членів зазначеного злочинного угруповання, з яких – 8 громадян України, 3 громадянина Узбекистану та 1 громадянин Казахстану.

Тривають слідчі дії та заходи в рамках міжнародної правової допомоги.

Під час проведення спільних заходів також було встановлено, що окремі особи були членами інших організованих угруповань, які займалися виготовленням та збутом підроблених документів. Було задокументовано чотири епізоди, в рамках яких це угруповання виготовило та збуло не менше 30 підроблених документів країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-