У Хусті відкрили меморіальну дошку захиснику Карпатської України

У Хусті відкрили меморіальну дошку захиснику Карпатської України

Фото
Укрінформ
Пам'ятну дошку Олександру Блесту, організатору загонів Карпатської Січі, встановили напередодні на будівлі загальноосвітньої школи №1 імені Августина Волошина у місті Хуст на Закарпатті.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

“У четвер, 14 березня, у місті Хуст на будівлі загальноосвітньої школи №1 імені Августина Волошина встановили меморіальну дошку Олександру Блесту – захиснику Карпатської України, керівнику ОУН у м. Хуст, поручнику та організатору загонів Карпатської Січі” - йдеться в повідомленні.

Автор меморіальної дошки Блесту — скульптор Богдан Корж. Дошку виконано у мармурі і бронзі.

Як повідомляється, місце встановлення меморіальної дошки обрали не випадково. Саме у приміщенні цього навчального закладу 15 березня 1939 року відбулася сесія Сойму Карпатської України, де було проголошено державний суверенітет президентської республіки Карпатська Україна, ухвалено конституційний закон та обрано президента держави – Августина Волошина.

В особистій охороні останнього служив Блест (псевдо «Гайдамака»), який після окупації Закарпаття угорськими військами за свою громадську позицію був ув’язнений та засуджений до смертної кари. У хустській в’язниці, де утримували Блеста, пізніше було знайдено записку, яку той сховав під дошкою. В’язень не мав олівця, тому шпилькою проколов собі палець і власною кров’ю написав: «Я, Олександр Блест, 23-річний, з Хусту, іду на смерть за те, що люблю свою рідну Україну».

Читайте також: Сьогодні - 80-річчя з дня проголошення Карпатської України

Як раніше повідомляв Укрінформ, сьогодні, 15 березня, на Закарпатті відзначають 80-ту річницю з дня проголошення Карпатської України. Сьогодні на Красному полі о 12 годині відбудеться мітинг-реквієм за участі Президента Петра Порошенка.

Фото: carpathia.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-