У Мукачеві відкрили перший кінний пам'ятник Святому Мартину

У Мукачеві відкрили перший кінний пам'ятник Святому Мартину

Фото
Укрінформ
Кінну статую святому Мартину відкрили у неділю в Мукачеві на Закарпатті - 33-тонний пам'ятник на постаменті знаходиться в центрі міста. Кошти на скульптуру місту дав меценат. Святий Мартин вважається покровителем міста з 1376 року.

Про це повідомив у Facebook професор Федір Шандор на відкритті пам'ятника у центрі міста.

“Сьогодні на Закарпатті відкрито першу кінну скульптуру — на честь святого Мартина, який вважається покровителем міста Мукачева. Пам'ятник, вагою 33 тонни, зі скульптурними композиціями святого Мартина, баского коня та бідняка, встановлений на постаменті із паннонського травертину. Це дарунок місту від мукачівця мецената Михайла Кіша”, - зазначив Шандор.

У Мукачеві відкрили пам’ятник покровителю міста Святому Мартину / Фото: Мукачівська міська рада, Facebook

У пам'ятнику відтворено легенду, коли св. Мартин віддає частину свого плаща біднякові, рятуючи того від смерті від холоду.

Ідея скульптури з'явилася у 2012-му році, у 2017 році до ювілейних 1700 років з дня народження святого Мартина в місті було встановлено і освячено наріжний камінь для майбутньої скульптури.

Відео: Мукачівська міськрада, Фейсбук

Як повідомив Шандор, 643 роки тому грамотою королеви Єлизавети місту Мукачеву було надано дозвіл використовувати герб та печатку із зображенням святого Мартина, який з цього часу став покровителем міста та місцевих храмів.

Святий Мартин народився 11 листопада 317 року у провінції Панонія, жив у Франції. В іконографії зображується воїном-вершником на коні, що дає частину свого плаща злиденному. Святий Мартин вважається патроном бідняків, виноробів та воїнів.

Читайте також: У Львові знесли 30-метровий пілон Монумента бойової слави радянської армії

У Мукачеві є кафедральний собор на честь святого Мартина, також щороку в листопаді мукачівці влаштовують фестиваль на святомартинські дні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-