У Харкові пам’ять Героїв Небесної сотні вшанували на акції-реквіємі

У Харкові пам’ять Героїв Небесної сотні вшанували на акції-реквіємі

Фото
Укрінформ
Акція-реквієм на честь загиблих на Майдані п'ять років тому відбулася у середу біля пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі Харкова.

Захід, який зібрав понад дві сотні осіб, був організований активістами Харківського Евромайдану, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

"У цьому році ми вирішили не проводити великих мітингів, а зробити біля Кобзаря акцію під умовною назвою "Краще помовчати". Мається на увазі, помовчати, помолитися за загиблих - до речі, була й колективна молитва, - пом'янути їх добрим словом, подякувати за любов до України", - зазначив на відкритті заходу координатор Харківського Евромайдану, заслужений журналіст України Володимир Чистілін.

У Харкові вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні / Фото: Мадієвський В'ячеслав, Укрінформ

За його словами, прохання не перетворювати мітинг у з’ясування політичних позицій і майданчик для агітації також висловили рідні загиблих.

Учасники акції встановили на асфальті біля пам'ятника Шевченку портрети 107 Героїв Небесної сотні у формі журавлиного клину розміром 10х10 м, серед яких є троє харків'ян: випускник Харківського національного університету радіоелектроніки Євген Котляр, випускник Харківської державної академії інженерів залізничного транспорту Владислав Зубенко та робочий-будівельник Юрій Паращук. Пам'ять земляків увічнено в меморіальних дошках. На честь Євгена Котляра в Харкові перейменували вулицю Конарєва, на честь Владислава Зубенка - вулицю Тимурівців, на честь Юрія Паращука - вулицю Минайленка.

Читайте також: У Брюсселі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

Біля портретів запалили свічки у лампадках, поклали квіти, помовчали. Дехто з учасників не приховував сліз.

Як повідомлялося на заході, майбутній пам'ятник Героям Небесної сотні у Харкові, який встановлять на майдані Героїв Небесної сотні (колишній майдан Руднева), серед зображень, за проектом, має й журавлиний клин.

У середу вдень на площі Свободи у центрі Харкова відбулася акція "Сто хвилин пам’яті", учасники якої пом'янули кожного з Героїв Небесної сотні. Така ж акція відбулася й на площі Конституції в Харкові. Під час акцій перехожим роздавали інформаційні листівки про трагічні події в історії України п’ятирічної давнини. Окрім того, вздовж головної вулиці Сумської було встановлено банери із зображеннями подій харківського та київського євромайданів та діяльності волонтерського руху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-