Експерти створили рекомендації для розробки статуту ОТГ

Експерти створили рекомендації для розробки статуту ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
За ініціативи Мінрегіону експерти розробили методичні рекомендації щодо створення статуту територіальної громади та зразки документів для організації участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення.

Про це повідомляється на порталі "Децентралізація".

«Якщо громада зацікавлена у розвитку своєї території, вона має створити механізми участі мешканців у прийнятті управлінських рішень. Люди повинні бути залученими до життя громади, чітко розуміти, як і на що мають змогу впливати, чим можуть допомогти і з кого спитати. Локальним документом, у якому громада може прописати особливості участі громадян, є статут територіальної громади. Але не скрізь є фахівці, які можуть розробити якісний статут. Тому міністерство спільно з неурядовими експертами створили методичні рекомендації, що мають значно полегшити громадам завдання розвитку форм прямого народовладдя», - сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Зазначається, що зараз законодавство не зобов’язує громади приймати свої статути. Разом з тим статут є єдиним документом, що ухвалюється на місцевому рівні, яким можна визначити порядок проведення загальних зборів громадян та реалізації місцевих ініціатив.

У методичних рекомендаціях запропонована структура статуту територіальної громади, де визначено права, обов’язки, форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю та звітування посадових осіб місцевого самоврядування тощо.

Читайте також: На Дніпропетровщині розпочали навчання перші «офіцери громад»

Методичні рекомендації створені в рамках робочої групи з питань місцевої демократії Ради донорів з питань децентралізації в Україні, до якої увійшли фахівці Мінрегіону, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, асоціацій органів місцевого самоврядування, фахівці та експерти у сфері місцевої демократії та статутної нормотворчості.

Рекомендації мають виключно інформаційний характер. Завантажити методичні рекомендації щодо створення статуту територіальної громади можна на сайті Мінрегіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-