На Одещині зафіксували три спалахи гепатиту А

На Одещині зафіксували три спалахи гепатиту А

Укрінформ
В Одеській області зафіксовано три спалахи вірусного гепатиту А.

Про це повідомляється у Тижневому звіті про ризики у сфері громадського здоров’я.

"На Одещині зафіксовано три спалахи вірусного гепатиту А. Зокрема, у Подільську у школі №9 через недотримання санітарних норм та правил особистої гігієни — захворіли троє школярів. В Окнянському районі у с.Ставрове у навчально-виховному комплексі захворіли четверо дітей. У закладі виявлено недотримання санітарно-протиепідемічного режиму, не було створено умови для дотримання правил особистої гігієни дітьми та не організовано питного режиму. Також спалах інфекції зареєстровано у Лиманському районі, с. Булдинка. У приватному центрі "Спільнота в діалозі" захворіли троє людей. Фахівці виявили порушення санітарних норм та недотримання правил особистої гігієни особами, які мешкають у центрі", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Супрун назвала наслідки блокування роботи МОЗ

Вірус гепатиту А (ВГА) є РНК-вірусом. Він не пов'язаний із хронічним захворюванням печінки. Шлях зараження - фекально-оральний, тому захворювання переважає в регіонах з неналежним санітарно-гігієнічним станом. У більшості дорослих інфекція симптоматична, в той час як у 70% дітей молодше 6 років, які також є одним з головних джерел зараження, - безсимптомна. Інкубаційний період у середньому становить 28 днів.

Зазвичай, симптоми виникають через 2 тижні після зараження, коли досягнута найвища концентрація у випорожненнях. Пацієнти перестають бути носіями збудника через 1 тиждень після маніфестації жовтяниці.

У симптоматичних пацієнтів можуть бути наявні гарячка з гострим початком, біль у черевній порожнині, нездужання та жовтяниця.

Специфічне лікування відсутнє, терапія носить симптоматичний характер.

Постконтактна профілактика може здійснюватися шляхом активної або пасивної імунізації залежно від специфічних чинників з боку пацієнта і відповідно до індивідуальних національних настанов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-