Переваги міжмуніципального співробітництва обговорили на Закарпатті

Переваги міжмуніципального співробітництва обговорили на Закарпатті

Децентралізація
Укрінформ
Підписуючи договори міжмуніципального співробітництва, громади отримують доступ до нових ресурсів. Разом можна подаватися на програми та конкурси, створювати спільні комунальні підприємства (наприклад, зі збору сміття), ремонтувати дороги між населеними пунктами тощо.

Чим може бути корисним для об'єднаних територіальних громад міжмуніципальне співробітництво, розповіли у Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Закон «Про співробітництво територіальних громад» був прийнятий ще до Закону «Про об'єднання територіальних громад». Його механізми дають кільком ОТГ змогу втілювати спільні проекти, разом подаватися на конкурси та отримувати нові ресурси у свою громаду», - сказав радник з питань муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС Павло Рябоконь.

За його словами, зразком створення спільного комунального підприємства є, наприклад, КП зі збору сміття, яке діє на базі договору про співпрацю між трьома громадами і обслуговує усі три ОТГ. Також це може бути утримання спільного майна, реалізація проекту, навіть утворення спільного органу управління — скажімо, одного відділу освіти на дві громади, якщо це доцільно.

Радник Закарпатського ЦРМС наголосив, що міжмуніципальне співробітництво — чудовий інструмент, зокрема, для створення ЦНАПу.

"За Програмою “U-LEAD з Європою” зі створення ЦНАПів є обмеження: населення ОТГ повинно бути не менше 5 тисяч. Проте якщо в громадах немає такої кількості жителів, але укладений договір про міжмуніципальне співробітництво, то вони можуть брати участь у конкурсі — і мають шанси отримати підтримку", - зазначив Рябоконь.

За його словами, на Закарпатті вже є заявка на створення ЦНАПу від Горондівської сільради — спільно зі Страбичівською, Жнятинською та Чомонинською, де передбачені віддалені робочі місця для працівників ЦНАПу.

«Якщо вони до кінця лютого встигнуть підписати договір про співробітництво та зареєструвати його в Мінрегіоні, тоді можуть розраховувати на матеріальну підтримку у цій ситуації», - уточнив Рябоконь.

Крім того, за словами радника ЦРМС, ще 2017 року у Воловецькому районі Закарпаття завдяки міжмуніципальному співробітництву були втілені два проекти з капремонту доріг. Мова про села Верхні Ворота та Лази, де зробили кілометр спільної дороги, та Скотарське і Гукливий. Тут також відремонтували ділянку дороги.

Читайте також: На Житомирщині 50 голів ОТГ підписали звернення про незворотність реформи

Втім, зазначив він, для Закарпаття міжмуніципальне співробітництво — не надто популярне рішення, а дарма.

“У краї є проблеми зі збором та вивозом сміття. Але якщо в однієї громади не вистачає ресурсу, наприклад, на створення комунального підприємства зі збору сміття — їй варто об'єднатися з сусідами, і це КП зможе нормально функціонувати. Це дуже популярна практика в Полтавській області”, - сказав Рябоконь.

У Закарпатському ЦРМС, додав він, проводять семінари та навчання зі складання договорів про міжмуніципальне співробітництво. У ЦРМС сподіваються, що згодом таких практик на Закарпатті побільшає.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Закарпатський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-