Скарги угорців Закарпаття на недоступність українського ТБ перебільшені - ОДА

Скарги угорців Закарпаття на недоступність українського ТБ перебільшені - ОДА

Укрінформ
Скарги закарпатських угорців на те, що вони не мають доступу до українського телебачення, перебільшені - проблеми з цифровим і аналоговим мовленням є, але більшість мешканців області користується супутниковим або кабельним телебаченням.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив Ярослав Галас, заступник голови Закарпатської ОДА.

“На Закарпатті дійсно є проблема з трансляцією цифрового ТБ після відключення аналогового. Але ця проблема стосується загалом області, а не Виноградівського й Берегівського районів, де компактно проживають угорці. Проблема набагато більша у високогірних районах і населених пунктах – на Великоберезнянщині, Міжгірщині, Тячівщині, Рахівщині. Цифрове ТБ частково не ловить навіть в Ужгороді й Мукачеві”, - зазначив Галас.

Напередодні директор угорського каналу “21 Ужгород” Золтан Кулін заявив, що закарпатські угорці не мають доступу до українського мовлення. За його словами, при розбудові своєї мережі в Закарпатті оператор цифрового телебачення ТОВ “Зеонбуд” не передбачив встановлення телевізійних веж у Берегівському та Виноградівському районах. Тому райони компактного проживання угорців, стверджує Кулін, абсолютно не покриті українським телемовленням. З цього приводу він звернувся до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Крім того, стало відомо, що угорці готують лист голові уряду Володимиру Гройсману з проханням встановити додаткові телевізійні вежі і дати доступ угорським районам до українського ТБ.

Але, за словами Галаса, проблема з "цифрою" на Закарпатті штучна: більшість закарпатців у цих районах мають кабельне чи супутникове ТБ, в пакеті якого є й українські телеканали.

"Насправді люди мають доступ до українського контенту, рівно як і до програм телеканалів зі всього світу, і дивляться те, що хочуть. Це ж стосується і Берегівщини та Виноградівщини. Чи хочуть угорці дивитися українське ТБ — то інше питання, але те, що мають таку можливість, це факт”, - вважає заступник голови ОДА.

Читайте також: На Прикарпатті з'явився 30-кілометровий маршрут для туристів

Галас повідомив, що для поширення в Закарпатській області цифрового ТБ необхідно встановлювати додаткові передавачі, причому чимало, бо в області здебільшого гірський ландшафт. Провайдер цифрового ТБ в Україні ТОВ «Зеонбуд» обіцяє збільшити кількість передавачів по Україні і Закарпаттю зокрема, але поки не робить цього.

Оптимальним варіантом для збільшення покриття цифрового ТБ на Закарпатті, вважає Галас, буде дозволити використовувати вишки Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) – державного оператора телерадіомовлення, радіорелейного й супутникового зв'язку. КРРТ наразі не має відповідної ліцензії для трансляції цифрового ТБ. Це питання вирішується на рівні Укрчастотнагляду та Нацради з телебачення та радіомовлення, сказав заступник голови ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-