У Тернополі вшанували пам’ять героїв Крут добою в слідчому ізоляторі КДБ

У Тернополі вшанували пам’ять героїв Крут добою в слідчому ізоляторі КДБ

Фото
Укрінформ
У камерах колишнього слідчого ізолятора КДБ в Тернополі, де нині розташований музей політв’язнів та репресованих, місцева молодь провела 24 години.

Акцію, організовано до Дня пам’яті Героїв Крут, повідомляє прес-служба міської ради.

«Дуже важливо у наш час пам’ятати та шанувати події, які ставали переломними у житті України. І це значимо, що акцію «Доба» проводять впродовж багатьох років і щороку вона збирає учасників не лише з Тернополя, а й з інших міст, наприклад, цього року були представники зі Львова та Хмельницького, які таким чином проявляють самопожертву заради пам’яті героїв», - сказав міський голова Тернополя Сергій Надал під час розмови із учасниками акції «Доба».

Упродовж її проведення молоді люди спілкувалися з істориками, громадськими, релігійними та політичними діячами.

Як зазначають організатори акції – Тернопільська міська організація Спілки української молоді в Україні, перебуваючи добу у в камерах колишнього слідчого ізолятора КДБ, молодь може краще пізнати історію національно-визвольних змагань та вшанувати пам'ять Героїв Крут.

Молодіжна акція «Доба» у Тернополі відбувається вже 17 років поспіль.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року поблизу станції Крути, між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Читайте також: У Києві реконструювали бій між військами УНР та більшовиками за завод 

У бій з 4-тисячним більшовицьким загоном вступило українське військо, яке налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 - Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків - оце й усе. Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати становили до 300 убитих, поранених, полонених.

Фото: rada.te.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-