Мер Сум заявляє про фінансові втрати для міста через перереєстрацію обласних установ

Мер Сум заявляє про фінансові втрати для міста через перереєстрацію обласних установ

Укрінформ
Вже у січні сумчани відчують негативні наслідки від недоотримання міським бюджетом податків із працівників обласних комунальних установ, які обласна влада, не змінюючи їх фактичного місцезнаходження, вирішила переєструвати із Сум у райони.

Про це під час апаратної наради в Сумській міськраді зявив мер обласного центру Олександр Лисенко.

«Якщо врахувати виплати на заробітні плати медикам, педагогам та інші галузі, то місто, дійсно, втрачає 15% бюджету розвитку. До того ж, згідно з чинним законодавством, з податку на доходи фізичних осіб до обласного бюджету надходить 15%. Зокрема, в минулому році обласна скарбниця від сплати ПДФО отримала 189 млн гривень. А чи спрямували обласні можновладці хоча б частину цих коштів на потреби сумчан?» - задався питанням міський голова.

Мер Сум вкрай занепокоєний ситуацією, оскільки вона суттєво вдаряє по бюджету розвитку обласного центру. За попередніми оцінками спеціалістів департаменту фінансів, економіки та інвестицій, сума недофінансування збігається з прогнозованою, і становить від 74 до 80 млн гривень.

«Лише виплати у сфері соціального захисту населення – практично 1,5 млрд грн на рік, що отримуємо з державного бюджету у вигляді субвенцій! Це для тих, хто стверджує, що бюджет міста – 3 млрд грн, і 80 млн грн – не така значна сума. Але треба ж брати до уваги, що бюджет розвитку міста – менше 500 млн грн», – сказав міський голова.

За його словами, наразі ситуація з перереєстрацією установ обласного підпорядкування залишається незмінною.

На переконання мера, такий стан справ суперечить Бюджетному кодексу України. Міський голова доручив начальнику правового управління Олегу Чайченку продовжити роботу щодо отримання від правоохоронних органів, податкової служби, Фонду соціального страхування реагування на ситуацію цілеспрямованого виводу коштів з бюджету Сум.

Читайте також: Уряд підтримав проект про верифікацію та моніторинг держвиплат

Той в свою чергу доповів, що Фонд соціального страхування вже був змушений повернути до державного бюджету до 16 млн грн виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності через зміну обласними установами місця реєстрації. Фактично працівники цих установ не отримали вчасно належну їм компенсацію.

Як повідомлялося, наприкінці грудня минулого року управління майном Сумської обласної ради прийняло рішення про перереєстрацію установ, підприємств, закладів обласної комунальної власності, які розташовані в Сумах, за адресами поза межами обласного центру.

За інформацією керівництва Сумської міськради, мова може йти про 41 таке підприємство, від втрати яких Суми недоотримають до бюджету від 74 мільйонів гривень.

У свою чергу керівники Сумської ОДА та обласної ради такий крок пояснюють тим, що обласні комунальні заклади, зокрема, медичні, які базуються в обласному центрі, повинні жити і розвиватися, і саме перереєстрація їх на інші адреси дозволить отримати там кошти на підтримку установ, чому, за словами обласних чиновників, у Сумах приділяли мало уваги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-