Одеська область першою в Україні склала повний кадастр виноградників

Одеська область першою в Україні склала повний кадастр виноградників

Укрінформ
Фахівці в галузі виноградарства та виноробства завершили складання в Одеській області першого в Україні кадастру виноградників. 

Про це повідомляє прес-служба Одеської облдержадміністрації.

"Відтепер є можливість надавати актуальну інформацію не тільки тим, хто вже займається виноградарством, а тільки планує. Адже складено, окрім безпосередньо кадастру, картограми екологічних умов районів, які традиційно придатні для виноградарства і де можливе розміщення нових багаторічних насаджень. Для цього необхідно обрати ділянку, взяти участь в аукціоні, отримати її та закласти виноградник", зазначив очільник Управління аграрної політики ОДА Іван Петрів.

Наразі до бази даних Одеської області фахівці наукового центру досліджень у галузі виноградарства та виноробства внесли повну інформацію про більш як 1600 земельних ділянок під виноградними насадженнями різних сортів. Перелік включає 40 найменувань технічних сортів, 56 столових і 4 підщепних.

Задля цього протягом 2015-2018 років було обстежено виноградні насадження 175 суб'єктів господарювання на території 13 районів області. Їхня загальна площа становить близько 17,5 тисяч гектарів. Періодичне оновлення кадастру надалі буде виконуватися у рамках обласної програми «Аграрна Одещина».

Читайте також: В Україні набула чинності грошова оцінка земель за межами населених пунктів

В ОДА уточнили, що такий реєстр ефективно працює в усіх виноробних країнах ЄС. Відтак планується, що при виході на зовнішні ринки збуту кадастр виноградників стане у нагоді виробникам вина Одеської області. До штрих-коду на пляшці вина, яка потім надійде у продаж, буде вноситися вся інформація про місце вирощування сировини.

В Одеській області реалізується проект Євросоюзу, який дозволить контролювати найменування та походження вина за стандартами ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-