З нового року на Закарпатті запрацює нова ОТГ - Мукачівська

З нового року на Закарпатті запрацює нова ОТГ - Мукачівська

Децентралізація
Укрінформ
З нового року на Закарпатті запрацює нова ОТГ - Мукачівська, яка з 1 січня перейде на міжбюджетні відносини з державою. Це перша громада в регіоні, створена навколо міста обласного значення. 

Процес її створення розпочався у серпні 2018 року — за згодою громад навколишніх сіл, які прийняли рішення приєднатися до міста обласного значення Мукачева. Закарпатська ОДА не надала жодного висновку громаді — ні позитивного, ні негативного. Але 22 листопада під час голосування закону про держбюджет на 2019 рік Верховна Рада визнала громаду, перейшовши з нею на прямі міжбюджетні відносини. Цей випадок — прецедент в Україні.

Про це заявив Володимир Феськов, радник Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування з питань децентралізації на прес-конференції щодо підсумків ходу реформи децентралізації на Закарпатті у 2018 році. Захід організований Закарпатським ЦРМС, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

“Де-факто на Закарпатті маємо сьому громаду — це Мукачівська ОТГ, яка була створена за принципом приєднання навколишніх сіл до міста обласного значення — відповідно до закону, що регламентує таке приєднання, прийнятого ВР у березні”, - сказав Феськов.

За його словами, Мукачівська ОТГ — це тест на децентралізацію в області.

“Півроку ми були свідками того, як громади чи не щотижня приймали рішення щодо об'єднання з містом, проводили громадські обговорення, загалом волю приєднатися до міста Мукачево висловили п'ять сіл: Лавки, Павшино, Шенборн, Нижній Коропець та Нове Давидково. У Закарпатській ОДА, куди надали за процедурою документи для висновку щодо об'єднання, ні позитивних, ані негативних висновків ОТГ не отримала", - сказав Феськов.

Але разом з тим, зазначив він, Закон “Про державний бюджет України на 2019 рік” фактично визначив перехід держави на прямі міжбюджетні відносини з Мукачівською ОТГ: в документі вже прописані нові трансфери, за якими перераховані вище села не фінансуватимуться з районного бюджету, як досі, а обслуговуватимуться містом у рамках нової ОТГ — із 1 січня 2019 року.

Читайте також: У Львівському ЦРМС підбили підсумки року

“Таким чином, це означає, - каже Феськов, - що держава фінансово визнає спроможність цієї громади обслуговувати території, які до неї приєдналися. Також це підтверджує той факт, що якщо держава і помиляється на обласному рівні - у вигляді ОДА, то вона виправляє помилки на вищих щаблях влади”, - сказав він.

Щодо Мукачівської ОТГ — це прецедент в країні, акцентував Феськов.

Відтак, нині Мукачівська ОТГ є сьомою на Закарпатті. Громада має 93, 4 тис. жителів, її загальна територія - 96 кв. км.

Разом з тим, зазначив Феськов, на жаль, не видно результатів у інших містах обласного значення на Закарпатті, які також мали нагоду об'єднати навколо себе прилеглі села — це міста Хуст, Чоп, Ужгород та Берегово.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Сергій Гудак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-