У Львівському ЦРМС підбили підсумки року

У Львівському ЦРМС підбили підсумки року

Децентралізація
Укрінформ
Підсумки децентралізаційного року підбили у Львівському ЦРМС. Найбільш відрадний із них — п`ять новоутворених ОТГ, котрі 23 грудня обрали своїх керівників. Двоє із голів розповіли про свої плани журналістам.

Прес-зустріч організував Львівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Львівщина, хоч і не пасе задніх, але і не є лідером створення об`єднаних територіальних громад: вона знаходиться на 8-му місці в Україні, створивши 40 ОТГ",- зазначила керівник Львівського ЦРМС Галина Гречин.

За її словами, об`єднаної громади не утворило жодне місто обласного значення. Також не створено жодної ОТГ у чотирьох районах області — Яворівському, Золочівському, Турківському та Буському.

Проте цей процес пішов, і він стає незворотнім, зазначили новообрані голови ОТГ, хоч пригальмовування боляче вдарило по можливостях громад.

“Зволікаючи зі створенням ОТГ, ми втратили колосальні кошти, завдяки яким можна було вирішити низку інфаструктурних проблем у селах", - зазначив голова Радехівської ОТГ Степан Коханчук.

За його словами, тепер, завдяки субвенціям із державного бюджету та участі у мікропроектах, ОТГ має намір освітити вулиці 10 сіл, які увійшли до об`єднаної громади, прокласти дороги, відремонтувати народні доми, осучаснити опалення у школах та садочках, а зекономлені кошти використати на благоустрій населених пунктів.

“Добре, що ми встигли, нехай із запізненням, вскочити до поїзда децентралізації. Проте я білою заздрістю заздрю тим, хто зробив це у 2015 році. У тих ОТГ мешканці вже відчули і оцінили переваги, які дала їм децентралізація. Головна з них — передача на місця повноважень і коштів”, - сказав Коханчук.

За його словами, зволікання з об`єднанням нерідко є наслідком політики сільрад, голови і працівники яких звикли жити по-старому, виконуючи вказівки згори. Так на Радехівщині було із Стоянівською сільрадою, котра саботувала громадські слухання, а в результаті проти ОТГ проголосували сільські депутати та працівники сільради, і об`єднання не відбулося.

“Ці люди не розуміють, що якщо нам не вдасться цією реформою змінити радянську систему, то ми застрягнемо у розвитку ще років на 20-30. Якщо навіть у результаті президентських, парламентських виборів щось зміниться, вважаю, на реформу децентралізації та на багато інших реформ це не вплине”, - сказав голова Радехівської ОТГ.

Річний досвід роботи вже має Підберізцівська ОТГ Пустомитівського району.

Читайте також: На Закарпатті у 2019 році передбачається створення 53 громад

Її голова Василь Коваль розповів, що громада насамперед взялася за впровадження енергоощадних технологій у школах. Зекономлені на опаленні кошти спрямовує на заміну вікон та дверей в освітніх закладах, на інші невідкладні потреби. Вирішили не будувати нового дитсадка, а використати під нього одне крило загальноосвітньої школи, у якій не вистачає учнів.

“Відчували шалений опір учителів. Казали, що ми хочемо знищити школу. Тепер у реконструйованому комфортному приміщенні садка зможуть перебувати 50 дітей. П`ятдесят мам повернуться на роботу. При цьому в школі не закрився жоден кабінет, жоден клас. Зате з`явились інтерактивні дошки, інша техніка, яку закуплено завдяки раціональному вирішенню проблеми з дошкільним закладом.

“Страшилку” зі знищенням сільської медицини розвіяв голова Меденицької ОТГ Володимир Шулак. У Меденичах працює потужна лікарня, яка була під загрозою закриття. Новостворена ОТГ бере її під свою егіду, у медичному закладі збережуть штат висококваліфікованих лікарів і медсестер, і мешканці самих Меденич і довколишніх сіл зможуть отримувати повноцінну медичну допомогу.

“Треба ставати і працювати. Адже люди вже не хочуть жити у глухій глибинці. Вони побували за кордоном, побачили тамтешнє життя і хочуть мати таке удома. Їх уже не влаштовують темні вулиці, відсутність доріг і тротуарів, обшарпані клуби і холодні школи. А єдиним ключем до змін є децентралізація”, - резюмували керівники громад.

Програма “U-LEAD з Європою” фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами — Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: 4studio.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-