Житомирщина планує зберегти лідерство за кількістю створених тергромад у 2019

Житомирщина планує зберегти лідерство за кількістю створених тергромад у 2019

Децентралізація
Укрінформ
Житомирська область впевнено тримає лідерство в державі за кількістю створених об’єднаних територіальних громад і наступного року не збирається зменшувати темпів децентралізації.

Про підсумки та досягнення 2018 року і плани на 2019-й розповів Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Усі завдання, які ми ставили у грудні 2017-го на цей рік, виконали. Центр працював над 7 стратегічними пріоритетами і нині ми вже маємо результати у кожній громаді. Наша команда сконцентрувала увагу на охороні здоров’я, освіті, розвитку молодіжного середовища, проектному менеджменті, розробці стратегій розвитку громад, туризмі. Співпраця з ОТГ довела, що реформа децентралізації – це нові можливості і постійний розвиток», - зауважив Невмержицький.

На Житомирщині створено 55 об’єднаних територіальних громад, з яких 45 ОТГ вже діють, у 6 ОТГ на 23 грудня призначені перші вибори, 2 громади очікують рішення ЦВК про призначення виборів, а також 2 міста обласного значення (Житомир і Новоград-Волинський) приєднали територіальні громади.

Серед усіх громад області є три, які демонструють свої успіхи та сповна використовують можливості децентралізації. Йдеться про Високівську, Новоборівьску та Баранівську ОТГ.

«Якщо говорити про найуспішніші практики громад, то серед малих треба відзначити Високівську ОТГ, де за три роки бюджет зріс у 14 разів і вдалося реалізувати 18 інфраструктурних та соціальних проектів. З-поміж середніх громад лідером є Новоборівська ОТГ, яка проінвентаризувала всі землі і першою в області виготовила новий генеральний план. Щодо великих громад, то орієнтиром для всіх є Баранівська ОТГ, де за 2 роки реалізували понад 70 проектів на суму більше 42 млн грн, 60% з яких отримані від міжнародних проектів як безповоротні гранти», - розповів директор Житомирського ЦРМС.

Читайте також: В Одесі презентували проект "Майстерня успішного лікаря"

За словами Невмержицього, про успішні підсумки цього року свідчить і те, що в ОТГ Житомирщини створено 13 туристичних продуктів, а 6 громад (Овруцька, Білокоровицька, Чоповицька, Брусилівська, Радомишльська, Корнинська) розробили Стратегію розвитку 2027 року, які готуються затвердити на сесіях місцевих рад.

Наступний рік буде ключовим у напрямку добровільного об’єднання громад у Житомирській області, аби у 2020 році місцеві вибори відбувалися на новій територіальній основі.

Відтак, у переліку ключових завдань для команди Житомирського ЦРМС - продовжити подальше об'єднання та приєднання територіальних громад, зокрема до міст обласного значення, змоделювати адміністративні округи (зараз в області лише Народицький район покритий ОТГ на 100%, а 16 районів – від 50% до 99% території), супроводжувати розробку та впровадження Стратегій розвитку громад і планів їх реалізації та впровадження проектів, які вирішуватимуть проблеми громади і відповідатимуть регіональній Стратегії розвитку.

Як розповів Василь Невмержицький, у 2019 році в області можуть з’явитися Ярунська, Андрушівська, Сінгурівська ОТГ, а також приєднати до себе територіальні громади має намір місто обласного значення Малин.

«Принаймні ці громади мають бачення свого розвитку та орієнтовані на те, аби наступного року вийти на принципово інший рівень розвитку», - резюмував Невмержицький.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-