Дві третини населення Херсонської області об'єднані в громади

Дві третини населення Херсонської області об'єднані в громади

Децентралізація
Укрінформ
Реформа децентралізації стала на Херсонщині незворотною, охопивши на даний час вже понад третину території області та майже дві третини її населення.

Про це заявив у вівторок на прес-заході "Новорічні смаколики від децентралізації: що було і чого чекати" директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій, який опікується в ОДА питаннями реалізації в регіоні державної та регіональної політики у сфері децентралізації.

Захід пройшов у Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2016 році у нас була одна громада - Кочубеївська. Проведена дуже велика робота, і на сьогодні реформа децентралізації стала практично незворотною. Утворено 30 ОТГ, туди увійшли 103 місцеві ради. Тобто, нині маємо майже 35% території Херсонської області, яка об'єднана. І якщо до кількості людей додамо туди, за законом, населення містобласного значення, то сьогодні у нас в Херсонській області 63,5% населення проживає практично в об'єднаних територіальних громадах", - розповів Бутрій.

На прес-заході директор Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Сілюкова та радники ЦРМС розповіли представникам ЗМІ та громадськості про виконану у 2018 році роботу щодо створення в регіоні нових об'єднаних територіальних громад та підтримки діяльності вже наявних ОТГ.

"За 2018 рік проведено 55 тренінгових заходів, 20 семінарів і 172 виїзні консультації. У заходах центру протягом року взяли участь близько 6 тисяч учасників по всій області", - повідомила Сілюкова.

Як зазначалось у виступах, реформа децентралізації у рази збільшила бюджети місцевих рад, дала змогу отримати від держави суттєву інфраструктурну субвенцію на розвиток об'єднаних територіальних громад, а також отримати новим громадам фінансову допомогу з обласного бюджету. Зокрема, як повідомив директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА, якщо у 2016 році інфраструктурна субвенція на розвиток ОТГ складала 4,6 млн грн, то у 2017 році - 52,1 млн грн, у 2018 році - майже 80 млн грн.

Читайте також: У роботу ЦНАПів впровадять гендерний досвід Швеції

Як повідомила заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова, за результатами регіонального конкурсу проектів розвитку територіальних громад області, який проводиться вже другий рік поспіль, з обласного бюджету 2017 року було виплачено двом ОТГ Херсонщини 280 тис. гривень, а за результатами такого конкурсу, проведеного у 2018 році, вже 5 громад отримають з обласного бюджету на свій розвиток 2 млн 100 тис. грн.

Як повідомив Бутрій, на сьогодні у 7 районах області ще немає об'єднаних громад.

"Опозиція місцевих "царьків", політичні амбіції - заважають рухати цю реформу вперед. Але процес утворення ОТГ в області триває, і зупинити його вже неможливо. Не можуть 63% населення області, які об'єднані в громади, чекати меншість", - підкреслив директор департаменту.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Херсонський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-