Тергромади на Запоріжжі активно розробляють стратегії розвитку

Тергромади на Запоріжжі активно розробляють стратегії розвитку

Децентралізація
Укрінформ
У Запоріжжі відбувся круглий стіл щодо результатів впровадження реформи децентралізації в області в 2018 році.  

Захід був організований Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

“У Запорізькій області створено 52 об’єднані територіальні громади, одна з яких — на базі міста обласного значення Бердянськ. З них 8 — очікують перший виборів”, - підбив підсумки року директор Запорізького ЦРМС Олександр Свистун.

Запорізька область є лідером в країні за площею покриття об`єднаними громадами. На сьогодні чотири райони вже не мають територій, які б залишилися поза ОТГ. Ще у 9 районах покриті громадами на понад 90% території.  

«Створення об'єднаної територіальної громади - це перший крок. Далі варто думати про розвиток. Причому, років на 5-7 вперед. Щоб чітко розуміти, куди рухатися, що потрібно зробити для досягнення поставлених планів. Це все прописується в Стратегіях розвитку громад», - говорить радниця з регіонального розвитку Ксенія Божкова.  

Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування підтримує розробку Стратегій у 7 ОТГ (Чернігівська, Комишуваська, Комиш-Зорянська, Великобілозерська, Берестівська, Гуляйпільська, Смирновська). Комишуваська ОТГ вже навіть затвердила Стратегію. До кінця року в п'яти громадах планується повністю завершити процес розробки стратегічних документів, які після процедури громадського обговорення затверджуються сесією ради.  

Під час круглого столу також говорили й про те, з яких питань найчастіше звертаються ОТГ до Центру розвитку місцевого самоворядування. Радниця з юридичних питань Запорізького ЦРМС Тетяна Гуліян зазначила, що протягом 2018 року було проведено 10 навчальних заходів на базі центру, 5 виїзних навчальних заходів та безліч дистанційних консультацій - як усних, так і письмових.  

«Особливу увагу було приділено формуванню Бердянської міської ОТГ. Це пов’язано, по-перше, з тим, що це перший в області випадок приєднання до міста обласного значення, а по-друге, з певними процедурними особливостями такого приєднання», - говорить Гуліян.  

Читайте також: Мінрегіон і Програма "U-LEAD з Європою" сформують план децентралізації-2019

Незважаючи на те, що реформа децентралізації вважається однією з найуспішніших за всю історію Незалежності України, громадянам треба вчитися долучатися до розвитку території та брати відповідальність на себе,  наголошувалося на круглому столі, а представникам органів місцевого самоврядування - спілкуватися з жителями, відкрито та прозоро інформувати про те, що відбувається.  

«Потрібно працювати з кожною із сторін, вчити, надавати приклади, підштовхувати до такої взаємодії і владу, і громаду. На сьогодні ми працюємо над цим. У двох ОТГ області розпочались діалоги порозуміння, мета яких - навчити людей сприймати один одного як рівних, щоб не вимагати, а спільно щось робити, перейти від шляху вирішення питань силою голосу до конструктиву та взаємовигоди», - зазначила радниця з питань комунікації Наталя Селюкова. 

Наскільки результативними є такі діалоги, буде видно вже за кілька місяців.   

Також представники громад озвучили актуальні для них напрямки роботи на наступний рік: передача об`єктів до комунальної власності, земельні питання, підготовка кадрів тощо.  

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-