Херсонська облрада хоче мораторій на продаж сільгоспземель до 2025 року

Херсонська облрада хоче мораторій на продаж сільгоспземель до 2025 року

Укрінформ
Депутати Херсонської обласної ради на сесії у п'ятницю прийняли звернення до Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, в якому закликають продовжити в державі мораторій на продаж сільгоспземель до 1 січня 2025 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Необхідно зробити вибір між поспішним відкриттям (в Україні - ред.) ринку земель сільськогосподарського призначення і комплексною земельною реформою. Вкрай важлива грунтовна реформа, яку країна чекає вже 27 років. Вважаємо, що наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні в правовому, ні в економічному сенсі. Спроби започаткувати розпродаж землі мають місце на фоні недосконалого законодавства та численних неврегульованих питань, повязаних із земельними відносинами. Є проблеми, які роблять відкриття ринку землі в теперішніх умовах вкрай небезпечним... Враховуючи зазначене, звертаємося щодо необхідності: продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2025 року; широкого, публічного суспільного обговорення покрокового запровадження прозорого і цивілізованого обігу земель в інтересах нинішнього та майбітніх поколінь, з винесенням цього питання на всеукраїнський референдум", - йдеться в ухваленому депутатами зверненні.

Читайте також: На Херсонщині розробляють програму розвитку міжнародного аеропорту

Депутати Херсонської облради нагадали, що вони неодноразово піднімали питання про недопущення швидкого відкриття ринку землі та наголошували щодо необхідності під час дії мораторію провести комплекс заходів для підготовки такого надважливого кроку.

На думку херсонських депутатів, сьогодні в Україні відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю.

"Відсутні механізми, програми пільгового кредитування національного українського сільськогосподарського товаровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств, що ставить сільського господаря у неможливість конкуренції перед агрохолдингами та корпораціями, що мають можливість користуватися залученими іноземними інвестиціями", - наголошується у зверненні.

Читайте також: На ремонт доріг Херсонщини виділили на 50 млн гривень більше, ніж торік

Як підкреслили депутати, за таких умов "земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що може вплинути на продовольчу безпеку і призвести до дестабілізації в Україні, адже сьогодні аграрний сектор дає 42% валютних надходжень до бюджету та близько 17% ВВП України".

Дане звернення підтримали під час голосування 36 із 52 депутатів, присутніх у сесійній залі на момент голосування. 11 депутатів не голосували, 5 - утримались.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-