Мер Сум обіцяє щороку виділяти гроші на житло 60 учасникам АТО і ООС

Мер Сум обіцяє щороку виділяти гроші на житло 60 учасникам АТО і ООС

Фото
Укрінформ
У Сумах з минулого року запроваджено програму забезпечення житлом учасників АТО і ООС, у рамках якої міськрада виділяє кошти 60 ветеранам щорічно. Перші учасники вже скористалися нею.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив міський голова Сум Олександр Лисенко.

"З минулого року ми прийняли, на мою думку, інноваційну програму забезпечення житлом. За Житловим кодексом громадянину України треба стояти на черзі на отримання квартири, і ми виділяти ці квартири теж маємо за чергою. Але я вважаю, що віддавати борги нашим захисникам потрібно саме зараз. Тому депутатський корпус Сум розробив, затвердив і проголосував за п'ятирічну програму фінансування з міського бюджету. Щороку ми виділяємо 21 млн грн - по 350 тис. грн шестидесяти учасникам АТО на придбання житла", - зазначив Лисенко.

За його словами, ініціаторами програми стало юридичне управління міськради і Рада учасників АТО. Юристи розробили порядок надання одноразової цільвої матеріальної допомоги для придбання житла учасникам АТО, подбавши про те, щоб програма не порушувала чинне законодавство. Учасники АТО запропонували систему балів, яка враховує, чи стояв претендент на покращення житлових умовах у пільговій черзі на житло раніше, чи має неповнолітніх дітей, хворих родичів тощо (усього 11 пунктів).

Після визначення рейтингового списку осіб, яким надається допомога, комісія, створена міською радою спільно з ветеранами, вирішує, кому буде виділено кошти.

"Суми: прикордоння в умовах воєнного стану. Забезпечення житлом учасників АТО" / Фото: Ільєнко Юрій. Укрінформ

Гроші перераховуються на спеціально зареєстровану банківську картку і можуть бути витрачені протягом року, але тільки на придбання житла. При цьому учасник АТО/ООС має можливість додати власні кошти, взяти іпотеку або кредит, щоб купити таке помешкання, якого потребує. Житло не обов'язково має бути розташоване у Сумах.

Якщо протягом року гроші не були використані на зазначені цілі, вони повертаються у бюджет міста.

Читайте також: Голова ОДА Сумщини обіцяє залишити пільговий проїзд, зокрема — для АТОшників

Директор КУ «Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей» Олександр Мордванюк зазначив, що дія програми поширюється не лише на демобілізованих, а й на тих військових, які зараз проходять службу.

Сумська влада готова ділитися цим досвідом з іншими містами, наголосив Лисенко.

Цьогоріч перші 60 учасників програми отримали кошти. Шістнадцять з них вже придбали житло: квартири або приватні будинки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-