Мільбрадт про децентралізацію в Україні: Лише

Мільбрадт про децентралізацію в Україні: Лише "пряників" недостатньо

Децентралізація
Укрінформ
Ухвалення закону про адміністративний територіальний устрій має вплинути на процес добровільного об'єднання громад. Влада також має окреслити перспективи для районного рівня.

Про це заявив спеціальний представник уряду Німеччини Ґеорґ Мільбрадт на Форумі місцевого самоврядування, який відбувається 5 грудня в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Майже половина сільських територій зараз вже охоплена тергромадами, але інша половина - не об'єдналися. 25% населення живуть у старих селах, старій інфраструктурі. Як зазначив віце-прем'єр-міністр Зубко, місцеві вибори відбудуться в нових умовах. Це означає що ви маєте завершити об'єднання протягом наступних років, і це не так легко. Раніше ви використовували лише пряники для заохочення людей до об'єднання, але з досвіду ми бачимо, що неможливо об'єднати всю територію лише на добровільній основі. Отже, необхідно зробити оголошення, що добровільна можливість була, а тепер це провадиться за законом. Це прискорить добровільне об'єднання", - сказав Мільбрадт.

Він також зазначив, що влада - і виконавча, і законодавча - має окреслити нові перспективи для працівників районних адміністрацій, які з об'єднанням громад втрачають повноваження.

"Тобто, в майбутньому райони вам будуть необхідні теж, але нові райони, а не старі, нові функції. Вам потрібно бачення нових районів", - вважає спецпредставник німецького уряду.

За його словами, нова структура на субрегіональному рівні також потребує вивчення демографічного питання, оскільки є тенденція старіння населення в сільській місцевості, внутрішньої міграції, зростання населення міст. 

Читайте також: Закріплення незворотності децентралізації у Конституції займе близько 1,5 року

"Вам потрібно мати сильні районні центри, адміністрації для тих, хто живе в селах, маленьких містечках, для забезпечення рівня послуг такої самої якості, як і в містах", - зауважив Мільбрадт.

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко поінформував, що Кабмін затвердив перспективні плани 1285 громад.

Як повідомляв Укрінформ, 5 грудня в Києві проходить Форум місцевого самоврядування, в межах якого відбувається III Форум об'єднаних громад. Участь у заході беруть понад 800 представників ОТГ, органів місцевого самоврядування з усієї України. В межах форуму обговорені питання процесу децентралізації, розподілу державної субвенції на місцях, розвитку людського потенціалу в регіонах, підвищення конкурентоспроможності регіонів та об'єднаних тергромад, залучення інвестицій тощо.

Фото: Мінченко Геннадій

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-