У Луцьку тергромади обговорили особливості бюджетного процесу на 2019 рік

У Луцьку тергромади обговорили особливості бюджетного процесу на 2019 рік

Децентралізація
Укрінформ
Новації бюджетного та податкового законодавства, формування бюджетів у тергромадах, складання прогнозу на наступні бюджетні періоди обговорили учасники семінару “Бюджетний процес 2019 із застосуванням програмно-цільового методу”.

Захід відбувся 28 листопада з ініціативи Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На Волині створено 50 спроможних об'єднаних громад. Дев'ять утворених ОТГ чекають перших виборів наприкінці року. Тергромади краю активно працюють над розробкою власних стратегій, а ті об'єднання, де вибори лише відбудуться у грудні, планують розробляти цей документ уже найближчим часом”, - наголосив директор Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк. 

Він підкреслив, що стратегія – це обов'язкова умова нової системи управління та менеджменту на рівні об'єднаних територіальних громад. І чим швидше у кожній громаді буде розроблений цей документ, тим комплекснішою та ефективнішою буде її робота. 

“Конкретні заходи та проекти, які планують втілити у громаді, можуть лягати в основу бюджетних програм”, - зазначив директор ЦРМС. 

Пархом'юк нагадав, що в об'єднаних територіальних громадах і досі непоодинокі приклади, коли план соціально-економічного розвитку, на основі якого має прийматися бюджет, йде врозріз із фінансовими документами, і незрозуміло що з чим узгоджувати. Правильний алгоритм дій передбачає конкретний план, згідно з яким на кожній конкретній території є певні завдання, під які має виділятись фінансування. 

Читайте також: Створення ЦНАП: експерти розробили покрокову дорожню карту

“Саме стратегія розвитку громади покликана вирішити ці проблеми. Проте, цьому сприятиме лише правильно розроблений документ, який приймався із залученням до процесу розробки всіх зацікавлених сторін громади. Тільки у цьому випадку стратегія буде виваженою і з конкретними індикаторами вимірювання. В громадах, де цих умов дотримано, планування бюджету перетворилось на виважений робочий процес, де спеціалісти володіють реальною ситуацією, розуміють алгоритм та послідовність певних дій і прораховують максимально можливий результат”, – наголосив Пархом'юк.

Щороку громади стикаються з проблемами формування бюджету на наступний рік, адже бюджетне та податкове законодавства часто запроваджують новації, пов'язані з розширенням повноважень, які делегуються у громади. Під час семінару радник з питань фінансів Анатолій Матвіюк проаналізував як планувати дохідну і видаткову частину, адже саме від цього залежить, наскільки успішними будуть громади, наскільки важливо звертати увагу на кількість та віковий склад населення.

“Важливим фактором успіху є грамотне і реалістичне планування доходу і раціонального використання ресурсів, тобто витрат. Для нових громад дуже важливим є ще й скоординована діяльність щодо швидкого прийняття бюджетів на початку року. Особливо важлива координація з районними радами, тому що вони взаємозалежні, і частину трансфертів громади швидше всього передадуть на районні ради”, - наголосив Матвіюк.

За словами заступника Ківерцівського міського голови з фінансово-економічних питань Олени Мартинюк, такі навчання є дуже важливими, особливо для тих громад, які тільки запрацюють. 

“...Поки що ми не можемо повноцінно працювати над бюджетом. Серед причин – і дата майбутніх виборів, і відсутність співпраці з районною радою, і є ще багато факторів, які перешкоджають цій роботі. А тут ми можемо задавати запитання, налагоджувати контакти і консультуватися з експертами”, - зауважила Мартинюк.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-