Створення ЦНАП: експерти розробили покрокову дорожню карту

Створення ЦНАП: експерти розробили покрокову дорожню карту

Децентралізація
Укрінформ
Жителі об'єднаних територіальних громад (ОТГ)  можуть отримати повноцінні адміністративні послуги через 9-12 місяців від початку створення Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» розробили покрокову дорожню карту щодо створення ЦНАП у громаді, повідомляє портал «Децентралізація».

«Якщо почати роботу зі створення ЦНАП вже сьогодні, то через 9-12 місяців жителі громади отримають доступ до якісних адмінпослуг. Програма  «U-LEAD з Європою» допомагає громадам створити належний ЦНАП як фізично, так і інституційно. Прийом заявок на участь у Програмі триває до 31.01.2019 року», - йдеться у повідомленні.

Дорожня карта, розроблена експертами Програми «U-LEAD з Європою», описує всі кроки, необхідні для інституційного створення ефективного ЦНАП у громаді.

Так, загалом дорожньою картою визначається 10 етапів створення ЦНАП.

Перш за все, громада має визначитися, чи потрібен їй ЦНАП і які наявні інституційні,  фінансові та людські ресурси для його створення. Далі необхідно створити робочу групу, що займатиметься питаннями його створення чи модернізації, та визначитися  з моделлю ЦНАП. Це може бути 2 типи центру - в громаді з одного населеного пункту, і в громаді з кількох населених пунктів. Етап створення концепції ЦНАП передбачає аналіз існуючого стану надання адмінпослуг, визначення моделі надання адмінпослуг, організаційно-правової форми ЦНАП, основні етапи його створення та очікувані результати. Перелік послуг у ЦНАП має бути чітко визначений.

Також необхідно обрати приміщення та облаштувати його згідно з визначеними законодавством нормами.

Повна дорожня карта зі створення ЦНАП,  розроблена експертами  Програми  «U-LEAD з Європою» розміщена на порталі  «Децентралізація».

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Читайте також: Доходи об’єднаних громад Житомирщини зросли на чверть

Як повідомляв Укрінформ,  Програма «U-LEAD з Європою» оновила посібник для об'єднаних територіальних громад зі створення Центрів надання адміністративних послуг. Також зараз триває третій раунд відбору  фази впровадження для створення та модернізаціїї ЦНАП, в якому можуть брати участь ОТГ міст обласного значення з чисельністю понад 50 тисяч жителів.

Інфографіка: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-