Обмеження прав журналістів: Суд скасував рішення херсонської міськради

Обмеження прав журналістів: Суд скасував рішення херсонської міськради

Укрінформ
У Херсоні суд скасував введені міськрадою навесні 2018 року обмеження прав журналістів при висвітленні ними сесій Херсонської міської ради.

Про це повідомила у п'ятницю на своїй сторінці у Facebook херсонська журналістка Євгенія Вірлич, яка звернулася до суду з позовом про відміну рішення міськради.

"Сьогодні вдалось вибороти перемогу в суді першої інстанції щодо обмеження прав журналістів у Херсоні під час пленарних засідань сесії Херсонської міської ради. Нагадаю, я звернулась до суду із проханням визнати протиправним та скасувати рішення Херсонської міської ради від 30 березня 2018 року № 1279 "Про внесення змін та доповнень до Регламенту Херсонської міської ради VII скликання, затвердженого рішенням міської ради від 2 грудня 2015 року № 2". Суд першої інстанції повністю задовольнив мої позовні вимоги", - повідомила Вірлич.

Читайте також: На Херсонщині створили першу в Україні Раду національної єдності

За її словами, обмеження були зафіксовані у рішенні міськради:

  • в пункті 1.5: "Оператори, журналісти подають заявки до відділу громадських зв'язків щодо здійснення відеозйомки у частині залу, де розміщено пульти для голосування депутатів міської ради. У день засідання сесії міської ради дозвіл на присутність запрошених осіб, не включених до списку запрошених або присутніх, надається міським головою або секретарем міської ради на підставі письмової заяви. Кількість присутніх осіб на пленарному засіданні міської ради обмежується кількістю місць для сидіння";
  • в пункті 5: "Під час проведення пленарного засідання міської ради забороняється використання предметів, що можуть створювати перешкоди у проведенні пленарного засідання міської ради; пересуватися сесійним залом (у зоні розташування депутатів міської ради)";
  • в пункті 11: "Особи, що присутні на засіданні, не повинні знаходитися під час засідання ради у частині сесійного залу, призначеній для розміщення депутатів міської ради".
Читайте також: На Херсонщині роботодавці збільшили кількість вакансій

За словами Вірлич, представник міської ради на суді так і не зміг надати грунтовних доказів, що права журналістів не обмежуються.

"Більш того, чітко заявив, що окремих місць для журналістів у сесійній залі немає - які можуть бути вимоги щодо пересування журналістів?", - наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-