Таргани, бруд та репресії: представник омбудсмена перевірив колонію у Вінниці

Таргани, бруд та репресії: представник омбудсмена перевірив колонію у Вінниці

Укрінформ
Працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадськими моніторами зафіксував ряд грубих порушень у Вінницькій виправній колонії №86.

Про повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Під час моніторингу встановлені грубі порушення прав і свобод в'язнів на охорону здоров'я і медичну допомогу. У маніпуляційному кабінеті і в так званій "лабораторії" медичної частини установи було виявлено спортивні снаряди, лавку для жиму штанги. У маніпуляційній кімнаті повна антисанітарія, в облікових журналах живуть таргани, кварцова бактерицидна лампа була у брудному стані. У приміщеннях наявна велика кількість препаратів, термін придатності яких закінчився. В шафах маніпуляційної виявлено картонні коробки з предметним склом, металевими голками, велику кількість контейнерів для забору крові у брудних розірваних пакетах, строк придатності яких також закінчився ще у 2015 році", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, практично в жодній контрольній карті диспансерного нагляду не було зафіксовано даних стосовно обстеження пацієнта, на підставі якого було виставлено діагнози.

"На момент проведення моніторингу в медичній частині лікувався хворий, що за листком медичних призначень останні 16 діб отримував 2 мл аміназину внутрішньом'язово, через що перебував у сонливому стані. В палаті, де знаходився хворий, було відсутнє будь-яке освітлення. Він знаходився без нагляду медичного персоналу. Туалет в палаті був не пристосований для використання хворими у подібному стані", - зазначили у омбудсмена.

Крім того, монітори зазначили, що ув'язнені не можуть самостійно відчинити вікно в камерах дисциплінарного ізолятора, а в камерах - задуха та підвищена вологість. Також в приміщеннях не було встановлено бачків із питною водою, а електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

Читайте також: Денісова підтверджує звільнення українських рибалок з "кримського полону"

"Особливе занепокоєння під час візиту викликало те, що при конфіденційному спілкуванні засуджені неодноразово повідомляли про страх та можливі репресії з боку адміністрації установи до осіб, які контактували з учасниками візиту", - повідомили в Офісі Уповноваженого.

За результатом моніторингового візиту Міністерству юстиції України та прокуратурі області буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в'язнів та наданням практичних рекомендацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-