Громади, які не спромоглися об'єднатися, втратили 10 бюджетів - Мінрегіон

Громади, які не спромоглися об'єднатися, втратили 10 бюджетів - Мінрегіон

Децентралізація
Укрінформ
Громади, які не спромоглися об'єднатися за 4 роки, впродовж яких триває реформа децентралізації, втратили 10 бюджетів.

На цьому наголосила начальник відділу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лілія Попова на презентації 13 пілотних проектів з розвитку прийняття рішень громадянами в ОТГ, які були реалізовані у 59 об'єднаних територіальних громадах за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Процес децентралізації у нас відбувається потужно і швидкоплинно. Про це говорять і міжнародні експерти. Децентралізація розпочалася у 2014 році, і я хочу послатися на голів ОТГ, які самі говорять, що ті, хто об'єднався через рік, спізнився на рік, ті хто, об'єдналися через два роки - спізнилися на два роки, а ті, що досі не об'єдналися або не планують об'єднуватися - спізнилися на дуже багато. ...Ті, хто не об'єднався за чотири роки, втратили в середньому 10 бюджетів», - сказала Попова.

Вона нагадала, що нині в Україні 838 об'єднаних територіальних громад, у яких проживає 8,5 млн осіб, а 23 грудня відбудуться перші вибори у 123-х тергромадах. У процесі децентралізації ОТГ отримують багато повноважень і мають змогу проводити на місцях необхідні зміни, щоб реально поліпшити життя своїх жителів.

Читайте також: Сільські голови у Волинській області обговорили можливості об'єднання

Водночас, за словами представниці Мінрегіону, деякі громади рухаються дуже швидко, а іншим бракує інформованості про переваги об'єднання. І в цьому питанні велику роль можуть відіграти громадські організації, проводячи адвокацію реформи на місцях або реалізуючи інші ідеї.

Щоб користуватися всіма перевагами децентралізації, існує дуже багато інструментів, у тому числі державна і міжнародна допомога, яку можна отримати через різноманітні проекти, що реалізуються в Україні, розповіла Попова.

«Процес децентралізації відбувається дуже швидко, тому ми розраховуємо на громадські організації, тому що вони є незаангажованими, і я хочу спонукати максимально використовувати те, що міжнародні проекти і програми нам допомагають. До речі, у нас питаннями децентралізації опікується 20 міжнародних проектів і програм, з них у 14-ти Мінрегіон є бенефіціаром. Використовуйте цю можливість! ...Якщо ваші представники місцевого самоврядування або не розуміють процес, або не хочуть стомлювати себе зайвими рухами, бо звикли працювати так, як звикли, допомагайте нам довести цю точку зору (про необхідність об'єднання громад - ред.)», - закликала Попова.

Як зазначив на презентації директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель, сьогодні реформа децентралізації є стратегічною для України, оскільки стосується життя кожного громадянина.

"Кінцева мета цієї реформи полягає в тому, щоб покращити життя всіх громадян України. І цей процес відбувається, ми бачимо потужну картину. Але кінцева мета полягає в тому, щоб досягти вищої якості життя в усіх куточках України і також зробити країну сильнішою в контексті її європейського майбутнього. І потужні громади означають більш потужну, сильнішу країну. Важливо доносити це, щоб відносини між суспільством, між громадянами і державою покращувалися, розширювалися і охоплювали нові конструктивні елементи", - сказав Файгель.

На презентації було представлено 13 проектів громадських організацій, реалізованих у 59 об'єднаних територіальних громадах з 14 областей. Проекти реалізовувалися за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і стосувалися різних аспектів життя ОТГ: залучення інвестицій в місцеві проекти, визначення в ОТГ першочергових проблем, питання комунікації між мешканцями та керівниками об'єднаних тергромад, залучення мешканців до вирішення нагальних потреб громади, підтримки громадських ініціатив на рівні громади, інформування про головні аспекти децентралізації на рівні мешканців та місцевої влади тощо.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, вона підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Геннадій Мінченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-