Виноробство — найбільш потужна сфера для інвестицій на Закарпатті

Виноробство — найбільш потужна сфера для інвестицій на Закарпатті

Фото
Укрінформ
На інвестиційному форумі "Закарпаття - бізнес у центрі Європи", що розпочався сьогодні в Ужгороді, говорили про розвиток виноградарства і виноробства в Україні, як про точку зростання для економіки.

Галузь має величезний потенціал на внутрішньому ринку, а оскільки новий закон дозволяє легалізуватися приватним виноробам, в області очікують великий поштовх до розвитку виноробства. Про це повідомили в коментарях кореспонденту Укрінформу доповідачі на панельних дискусіях форуму.

"Темою форуму ми обрали саме виноградарство та виноробство як сферу, де зараз найвигідніше вкладати кошти на Закарпатті, - пояснив директор департаменту економіки Закарпатської ОДА Денис Ман. - Буквально у червні був прийнятий закон, що скасував ліцензію для малих виробників, їм це дозволяє вийти з тіні, показати себе як активних учасників економіки нашого краю. А буквально на днях були прийняті підзаконні нормативні акти, які дозволяють розуміти сам механізм дії цього закону. Цей форум має на меті поспілкуватися з виноробами, пояснити механізм та процедуру", - сказав Ман.

Також він розповів про ще одну велику мету — долучити до реалізації проекту з просування бренду українського вина чотири області країни (крім Закарпатської, ще Одеську, Миколаївську та Херсонську), а також Чернівецьку, яка сама запропонувала долучитися, і де теж є певна частина земель під виноградниками.

"Механізм фінансування цього проекту — бюджетно-секторальна підтримка за кошти ЄС для держбюджету України. Ми знаємо, де попросити гроші, за нами, як за областю, розробка такого проекту з просування бренду українського вина. Тому нагальність продиктована тим, що змінилося законодавство — це раз, а друге — це можливість зробити ривок для Закарпаття в сфері виноробства", акцентував Ман.

Олександр Ковач, голова спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, наголосив що наразі виноробство в Україні має такі горизонти, що українським виноробам навіть нема сенсу думати про експорт.

Читайте також: На економічному форумі Закарпаття інвесторам демонструють 14 проектів

"Середній українець споживає 4 л вина, француз — 42. Якщо українці почнуть пити на 10 л доброго вина більше в 40 мільйонній державі — ви уявляєте, який це ринок? Це півмільярда літрів. Тому виноробам в Україні пощастило, на відміну від сусідньої Угорщини, де всі регіони винні, у нас - тільки 4 регіони винні. Інші всі — це ринок збуту. Таким чином, у виноробів зараз відкривається доступ до величезного ринку, який потрібно освоювати. А враховуючи особливості Закарпаття, для нас легальне приватне виноробство — це величезний поштовх до розвитку самого регіону", - сказав Ковач.

За його словами, потенціал розвитку виноробства в краї — це п'ять тисяч виноробів. Зараз напівлегально працює біля 50.

Інвестиційний форум "Закарпаття -бізнес в центрі Європи" / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

"Вкладати гроші в виноробство саме на Закарпатті зараз надзвичайно вигідно, — сказав Ковач. - У нас величезний ринок збуту, який в наступні роки буде дуже динамічно розвиватися".

Один із авторів закону про легалізацію виноробства народний депутат Роберт Горват вважає, що виноробна галузь зможе дати поштовх всій економіці України .

"Сьогодні виноробна галузь може зробити великий поштовх для розвитку економіки і області, в країни в цілому. Що стосується закону — раніше приватному виноробу потрібно було зробити 140 дозвільних документів, зараз - легалізуватися в місячний термін. Я сподіваюся, що цей рух серед приватних виноробів почнеться, і ми матимемо можливість підняти цю галузь на Закарпатті", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-