На Прикарпатті сім ОТГ створили комунальні заклади охорони здоров’я

На Прикарпатті сім ОТГ створили комунальні заклади охорони здоров’я

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області сім об'єднаних тергромад створили комунальні заклади первинної медичної допомоги.

Про це повідомила радник з питань муніципальних послуг Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Марія Баран під час семінару щодо реформування первинної медичної допомоги в області, організованого Івано-Франківським ЦРМС, створеним за Програмою «U-LEAD з Європою».

«На Прикарпатті протягом двох хвиль підписання договорів із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) 7 ОТГ створили комунальні некомерційні підприємства охорони здоров’я. Це є або центри первинної медико-санітарної допомоги, або ж амбулаторії загальної практики сімейної медицини», - повідомила Марія Баран.

За її словами, 7 ОТГ уже підписали угоди з НСЗУ, що дасть можливість медичним закладам після отримання необхідної ліцензії працювати за формулою «гроші ходять за пацієнтом». Водночас, експерти зазначають, об’єднаним громадам потрібно більш активно працювати, аби з наступного року жодна з них не залишилась наодинці з лікарськими колективами.

«Івано-Франківська область має чимало проблем, бо понад 50% медичних закладів ще не увійшли у медичну реформу. Створення закладів – це перший етап. Наступний – отримання ліцензій і це потребує більш грунтовних кроків від громади. Водночас, тут є і гарні тенденції. Три лікарі – ФОПи (фізичні особи підприємці – авт.), які працюють із сільським населенням, вийшли на прямі відносини з НСЗУ і вже працюватимуть за формулою «гроші ходять за пацієнтом». Думаю, ця кількість лікарів буде лише зростати», - запевняє регіональний координатор із підтримки медичної реформи в Івано-Франківській та Чернівецькій областях Наталія Гусак.

Наразі в Івано-Франківській області 19 закладів охорони здоров’я підписали угоди з НСЗУ. Близько 20% пацієнтів знайшли свого лікаря і уклали з ним декларацію. Найбільшу активність тут спостерігають у Коломийській ОТГ, де такі декларації з лікарями підписали понад 73% пацієнтів.

Читайте також: На Полтавщині запустили креативний туристичний маршрут

Загалом в Україні договір з лікарями уклали понад 12 млн пацієнтів.

Відомо, що на Прикарпатті сьогодні діє 23 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Івано-Франківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-