Аккерманську фортецю відреставрують за 3 мільйони з обласного бюджету

Аккерманську фортецю відреставрують за 3 мільйони з обласного бюджету

Укрінформ
У вівторок, 11 вересня, 20 сесія Одеської облради 7 скликання прийняла рішення про фінансування завершення ремонту північної стіни Аккерманської фортеці.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Необхідно внести зміни до бюджету-2018 і використати частину коштів, які раніше планувалися на фінансування інших програм, для відновлення північної стіни, бо інакше фортеця може не пережити зиму", - зазначив Анатолій Урбанський, який головував на сесії.

За його словами, йдеться про 2 млн 380 тис. грн, а загалом на виконання першочергових робіт із реставрації фортеці потрібно ще 7 млн грн. Раніше в обласному бюджеті було передбачено 3,1 млн грн на облаштування декоративного освітлення пам'ятника і розробку науково-проектної документації для здійснення протиаварійних робіт.

Рішення було прийняте 62-ма голосами.

На сесії також обговорили стан будівництва доріг. Зокрема, за рахунок коштів, які надходять від митного експерименту. Степанов наголосив, що головні зусилля буде спрямовано на ремонт трьох автодоріг: М-15 (Одеса - Рені), Р-33 (Вінниця - Турбів - Гайсин - Балта - Велика Михайлівка) та М-14 (Одеса - Миколаїв).

Очільник ОДА уточнив, що у липні поточного року Одеська митниця перевиконала план поповнення бюджету на 474 млн грн, і обласний бюджет мав отримати половину надпланових коштів. Однак сусідні митниці не впоралися із завданнями - у результаті Одещина отримала на ремонт доріг не 238 млн, а лише 5 млн грн.

Депутатська більшість підтримала проект рішень про реорганізацію двох навчальних закладів - Одеського художнього училища ім. Грекова та Одеського театрально-художнього училища відповідно - у Одеський художній коледж ім. Грекова і Одеський театрально-художній коледж.

Читайте також: Одеса подала Аккермaнську фoртецю дo всесвітньoї спaдщини ЮНЕСКО

Як повідомлялося, у липні 2018 року керівництво Одещини затвердило номінаційну заявку на включення Аккерманської фортеці до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, оскільки цей архітектурний ансамбль ілюструє важливі етапи в історії людства і являє собою видатне світове досягнення.

Середньовічна твердиня перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди країни. Периметр її стін становить 2,5 км, а загальна площа - понад 9 га. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 м, а висота стін та башт - від 5 до 15 м. З півночі фортечні мури майже впритул підступають до Дністровського лиману. З інших трьох боків фортецю оточує рів, сучасна глибина якого сягає 13-14 м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-