Зубко закликає Раду якнайшвидше розблокувати вибори до ОТГ

Зубко закликає Раду якнайшвидше розблокувати вибори до ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Віце-прем’єр Геннадій Зубко закликає парламент якнайшвидше розв’язати питання проведення місцевих виборів до об'єднаних територіальних громадах, яке наразі заблоковано в ЦВК.

Про це повідомляє сайт Мінрегіону.

“IX сесія Верховної Ради розпочала роботу. Очікуємо від парламенту якнайшвидшого розв’язання питання щодо проведення місцевих виборів до ОТГ, яке наразі заблоковано в ЦВК”, - підкреслив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він також закликав Раду розглянути децентралізаційні законопроекти.

За словами Зубка, серед найголовніших законопроектів, які посилять реформу децентралізації. - № 8051 “Про засади адміністративно-територіального устрою України” (визначає основні засади адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення й зміни меж адміністративно-територіальних одиниць); № 7118 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території ОТГ”; № 6403 “Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”” (забезпечує ОТГ єдиною документацію із просторового планування, розширює повноваження щодо регулювання забудови).

Читайте також: Рада затвердила Порядок денний на пленарний тиждень

Крім того, Зубко додав, що міністерство звертатиметься до профільного парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ “для надання оцінки ситуації щодо намагань заблокувати введення в дію нових державних будівельних норм (ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”)”.

Як повідомлялося, 9 серпня Центральна виборча комісія призупинила призначення виборів до ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснень стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

За даними ЦВК, відповідне рішення було прийнято після звернень народного депутата Аркадія Корнацького, який висловив позицію, що проведенню виборів до ОТГ має передувати місцевий референдум, адже після рішення Конституційного суду про неконституційність закону “Про всеукраїнський референдум” відновлюється дія закону “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”.

Тому, як пояснили в ЦВК, вони й вирішили звернутися за роз’ясненнями до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя.

У ЦВК запевнили, що проекти рішень про призначення виборів до ОТГ будуть негайно включені до порядку денного засідання Комісії після отримання роз’яснень парламентського комітету.

Читайте також: У ЦВК обіцяють невідкладно розглянути питання виборів в об'єднаних громадах

За даними Мінрегіону, на сьогодні чекають на призначення виборів місцевих голів та депутатів 123 ОТГ, в яких проживають понад 1 млн громадян. Крім того, на вибори чекають 318 тисяч жителів 55 громад, що приєдналися до 37 вже створених ОТГ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-