Місцева влада спростовує підпал виноградників французького винороба на Одещині

Місцева влада спростовує підпал виноградників французького винороба на Одещині

Укрінформ
Голова Білгород-Дністровської РДА  Сергій Ільченко спростував заяву  французького винороба Крістофа Лакарена щодо підпалу 20 гектарів його виноградників біля села Шабо на Одещині. .

Про це голова РДА заявив в коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Після повідомлення про пожежу, що сталася увечері 24 серпня неподалік Шабо, внаслідок якої нібито згоріли виноградники на 20-гектарній площі, я здійснив з керівником райвідділу ДСНС виїзд на місце. Довелось пересвідчитись у тому, що в полі справді горіло сухотрав'я на площі до одного гектара - місцева пожежна команда за півгодини ліквідувала пожежу. Але дуже складно назвати цю площу плодоносними виноградниками: по суті це занедбане поле, на якому нема ні стовпчиків, ані дроту, яким підв'язують виноградну лозу. Ми побачили дику культуру винограду, горіхи, акації, дерезу. Таке враження, що останніх 7-10 років там не виконували жодного агротехнічного заходу - повсюди високі бур'яни", - зазначив Ільченко.

Тому говорити про знищення вогнем виноградних плантацій не доводиться, наголосив голова РДА.

"Я спростовую оприлюднене повідомлення пана Лакарена, оскільки ми бачили багаторічну траву, поряд з якою ростуть дикий виноград, акації та горіхи, причому сухотрав'я в деяких місцях в людський зріст", - додав Ільченко.

Торкнувшись урегулювання правового спору, що давно триває між французьким інвестором Лакареном та групою шабських орендодавців, невдоволених занедбаністю багатогектарних угідь, Ільченко зауважив:

"Земля, на якій пан Лакарен узявся вирощувати виноград, належить пайовикам колишнього Шабського місцевого господарства. Протягом декількох років триває судова тяжба між ними та орендатором землі, яка  зараз фактично завершується. Зокрема, Апеляційний суд Одеської області визнав умотивованими претензії орендодавців і скасування договорів аренди, згідно з якими інвестор користувався цієї землею".

Читайте також: Пожежу на звалищі у Балаклії розслідують як умисний підпал

Як повідомлялося, французький винороб Лакарен звернувся з заявою до Білгород-Дністровського відділу поліції про те, що ввечері 24 серпня невідомі підпалили його виноградник. На місці події побувала слідчо-оперативна група, однак сторонніх предметів, пально-мастильних або легкозаймистих речовин не виявлено.

У поліції зазначили, що "подію зареєстровано у встановленому законом порядку. Територія, на якій сталася пожежа, розташована за межами населеного пункту Шабо. Зовні виноградники схожі на покинуте поле, поросли травою. В деяких місцях виноградника є сліди вигорілої сухої трави. При цьому кущі винограду не пошкоджені".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-