Харківська міськрада обіцяє виділити 2 мільйони на закупівлю інсулінів

Харківська міськрада обіцяє виділити 2 мільйони на закупівлю інсулінів

Укрінформ
Кошти на закупівлю інсулінів для харків'ян, хворих на цукровий діабет, будуть виділені з міського бюджету.

Так сказав у четвер на зустрічі з учасниками пікету групи інсулінозалежних харків'ян перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підготовлено проект рішення про виділення з міського бюджету коштів на придбання інсулінів для хворих на цукровий діабет, який буде розглянуто 22 серпня на сесії Харківської міськради. Планується виділити близько 2 млн грн, але це не вирішить питання в цілому. Це питання вирішується консолідовано з органами обласної влади. Така проблема існує не лише в Харкові та області, але й в інших регіонах України", - зазначив Терехов.

За його словами, з березня міська влада листується з МОЗ про надання дотації у розмірі 22,7 млн грн

Читайте також: В МОЗ спростували фейк про нестачу інсуліну на Харківщині

"Цільова держсубвенція, виділена для Харкова на закупівлю інсулінів у 2018 році, становила 22,9 млн грн, що дозволяє забезпечити тільки 32% усіх хворих на цукровий діабет. Субвенція була розподілена так, щоб, у першу чергу, на 100% забезпечити інсуліном дітей, на 70% - студентів, на 30-32% - дорослих, залежно від щомісячного розподілу. Всього на ці цілі місту потрібні 65 млн грн", - додав Терехов.

За його словами, міська влада продовжить працювати з МОЗ і звертатиметься до Кабінету міністрів України, щоб отримати необхідні кошти на подальші місяці: "Якщо вони не будуть отримані, їх знову виділять із міського бюджету".

За словами учасника зустрічі, директора департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрія Сороколата, держава, формуючи бюджет на 2018 рік, не визначила правила розподілу коштів на цю програму.

Що стосується пікету, то його учасниками стали до сотні харків'ян, що страждають на цукровий діабет. Мета пікету - привернути увагу до проблеми нестачі бюджетних коштів на купівлю інсулінів. Самостійна купівля інсулінів обходиться в середньому більш ніж у 1500 грн на місяць. В той же час, потрібну кількість препаратів люди отримали тільки на початку року.

Як повідомляв раніше Укрінформ, 25 червня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав чітке доручення МОЗ встановити фактичну потребу для забезпечення хворих інсулінами.

8 серпня у міністерстві повідомили, що Харківська область використала тільки частину коштів, виділених державою для закупівлі препаратів інсуліну: "Заяви керівництва Харкова про потребу в коштах на рівні більше 60 млн грн є необгрунтованими, оскільки така сума відповідає загальному обсягу потреби Харківщини на рік відповідно до даних електронного реєстру пацієнтів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-