На Вінниччині

На Вінниччині "чорні археологи" пограбували скіфський курган

Фото
Укрінформ
На Вінниччині «чорні археологи» пограбували скіфський курган, розташований поблизу с. Кальник Іллінецького району.

Про це повідомляє Інститут археології Національної академії наук України.

«У Іллінецькому районі Вінницької області відомо багато курганів скіфського часу. Вони добре відомі в літературі і вважаються еталонними для свого регіону. Нещодавно було виявлено, що один з них, розташований на північний захід від села Кальник, було вщент розграбовано», - йдеться у повідомленні.

На Вінниччині "чорні археологи" пограбували скіфський курган. Фото: Інститут археології НАН України

Науковці звернули увагу на «методику» грабіжників, яка свідчить, що вони діяли грунтовно і зі знанням справи. Основний шурф пробив центр насипу і центральну поховальну камеру. Два менших шурфи були викопані у південно-східній частині кургану, де, ймовірно, були зруйновані бічні поховання. Південно-західний схил насипу був перекопаний, вочевидь, у пошуках тризни або бічного кінського поховання.

Мародери не приховували своїх дій і не побоювались за можливі наслідки, попри те, що курган добре видно і з села, і з траси «Дашів-Іллінці».

Проаналізувавши сліди пограбування науковці інституту припускають, що воно було здійснено зовсім нещодавно, пізньої зими або ранньої весни.

Читайте також: Лицарі дніпрових порогів

Як повідомили Укрінформу у відділі комунікацій ГУ НП у Вінницькій області, до правоохоронців з початку року жодних повідомлень стосовно пограбування кургану не надходило.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-