Труханов може видихнути:

Труханов може видихнути: "українізація" Одеської міськради провалилася

Укрінформ
Одеська міськрада сьогодні провалила проекти рішення, яким передбачалося внесення змін до її Регламенту, прийнятого в 2015 році на виконання норм "мовного закону" Ківалова-Колесніченка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Оскільки закон "Про засади державної мовної політики" визнано судом неконституційним і скасовано, а іншого поки не прийняли, то при веденні сесій і діловодства належить керуватися конституційними нормами - здійснювати повноваження державною українською мовою. Так само публікувати проекти рішень сесії і вести діловодство. Застосування російської та інших мов національних меншин при здійсненні повноважень членами міськради та її органами передбачається у межах і порядку, визначеному Конституцією та законами України", - заявила депутат Ганна Позднякова.

Поданим фракцією "Самопомочі" проектом рішення також передбачався допуск на сесії міськради усіх бажаючих за умови наявності місць та інші новації, які виявились неприйнятними для більшості депутатів. Зокрема, пункт, що зобов'язував депутатів і чиновників вносити зміни до проектів рішення, які стосуються комунальної власності, землі і містобудівної документації, не пізніше, як за три дні до сесії. А проекти, подані з порушенням норм Регламенту, не розглядати на пленарних засіданнях.

Альтернативний проект рішення, внесений на розгляд сесії головою профільної депутатської комісії з питань законності, депутатської етики та реалізації державної регуляторної політики Денисом Балухом, надавав право представникам мерії видаляти з пленарних засідань осіб, які порушують громадський порядок. У пропонованих змінах до Регламенту міськради також були розбіжності щодо норм застосування депутатами й чиновниками державної мови.

При обговоренні цих проектів рішень щодо "українізації" мерії та доступу на сесії одеситів член промерської партії "Довіряй ділам" Балух запропонував зняти з порядку денного проект рішення, поданий профільною комісією. А згодом і керівник фракції "Самопоміч" Позднякова відкликала проект рішення, внесений від цієї політсили.

За зняття цих проектів рішень і відправлення на доопрацювання проголосували відповідно 50 і 53 членів міськради.

Читайте також: Труханов на сесії одеської міськради вперше заговорив українською

Варто зазначити, що така ж доля спіткала проект "Міської цільової програми протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатиту та наркоманії "Прискорена відповідь Одеса" ("Fast-Track Одеса") на 2018 - 2020 роки".

"Ухвалення цієї програми - питання життя і смерті сотень одеситів. Попередня влада залишала розв'язання цих гострих проблем "на потім". Так будьмо ж депутатами, які захищають інтереси мешканців міста, на її реалізацію в поточному році потрібно виділити з бюджету всього 14 мільйонів гривень", - сказала співатор проекту програми Ірина Куценко, закликавши колег не виконувати цього разу домовленості політсил не підтримувати фінансування програми.

Однак марно - після голосування на табло висвітилась цифра "28", що означала недостатню підтримку проекту важливої програми.

Водночас депутатська більшсть проголосувала за прийняття "Міської цільової програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа на 2018-2020 роки", "Про внесення змін до Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги незахищеним верствам населення міста Одеси на 2018-2020 роки" та низку інших проектів рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-