Ребальзамація Пирогова: українські вчені впоралися без росіян

Ребальзамація Пирогова: українські вчені впоралися без росіян

Укрінформ
Українські науковці здійснили ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Пирогова, яке знаходиться в саркофазі у склепі Миколаївської церкви-усипальниці.

Про це у вівторок на прес-конференції повідомив директор Національного музею-садиби М. Пирогова Петро Гунько.

«Упродовж березня і квітня цього року українські науковці провели десяте ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Івановича Пирогова. Це було складне завдання, воно передбачало проведення цілого комплексу організаційних і методичних заходів, аби унікальний науковий довготривалий експеримент щодо збереження тіла вченого у природному середовищі продовжувався. Відповідальність за проведення бальзамації узяли на себе науковці та керівництво Вінницького національного медуніверситету ім. М. Пирогова. Аналогів такої роботи у світі немає», - повідомив Гунько.

Читайте також: Вінницький музей отримав гроші з бюджету на ребальзамацію Пирогова

За його словами, вартість робіт з ребальзамації тіла вченого склала 200 тис. грн.

Задля здійснення робіт з ребальзамації цього разу російських вчених не залучали.

Тіло Пирогова перебувало у розчині для бальзамування з 14 березня, а 19 квітня його повернули до саркофагу. Наразі усипальниця Миколи Пирогова знову відкрита для відвідувачів.

Як повідомляло агентство, тіло Пирогова, набальзамоване його учнем доктором Д.І. Виводцевим, зберігається у герметичній труні під склом вже понад 135 років. Перша ребальзамація була проведена через 65 років після смерті Пирогова, потім аналогічні роботи проводилися українськими вченими у 1956 і 1973 роках. Ще двічі (у 1979 і 1988 роках) група московських вчених з Науково-дослідної лабораторії Міністерства охорони здоров'я СРСР проводила ребальзамацію і відновлення останків Пирогова. Останні чотири ребальзамації тіла Пирогова відбулися вже в часи незалежності – разом із москвичами участь у цих роботах брали вчені Вінницького медичного університету і співробітники музею. Для цього у музеї Пирогова навіть обладнали спеціальну лабораторію – такі процедури тут виконувались у 1994, 2000, 2005 і 2011 роках за участі фахівців науково-дослідного і навчально-методичним центру біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-