Реінтеграція Донбасу: Семерак заявляє про купу екологічних проблем

Реінтеграція Донбасу: Семерак заявляє про купу екологічних проблем

Укрінформ
Міністр екології Остап Семерак переконаний, що надважливим завданням у новій поствоєнній реальності Донбасу стане відновлення екологічної стабільності.

ПЗа його словами, це можливо лише за умови координації зусиль із міжнародною спільнотою.

Про це він заявив у Брюсселі, коментуючи результати зустрічі з комісаром Європейської комісії з питань довкілля, морських справ та рибальства Кармену Веллою та членами Європейського парламенту, повідомляє Урядовий портал.

«Вплив військового конфлікту на Сході України на стан довкілля має надзагрозливі наслідки для екобезпеки в регіоні. Для нас важлива підтримка міжнародної спільноти, насамперед ООН, яка продовжує тримати на порядку денному питання погіршення стану довкілля у контексті російської агресії. Я вдячний колегам за час та за увагу до України і готовність працювати разом над нагальними питаннями», - сказав Семерак.

Міністр нагадав, що стан довкілля Донбасу – найбільш техногенно навантаженого регіону України та Європи – ще до початку військового конфлікту викликав серйозне занепокоєння, а в умовах військових дій екологічна ситуація на Сході має всі шанси стати загрозливою.

За словами Семерака, результати екологічного моніторингу східних територій, який здійснювався протягом 2017 року за фінансової підтримки урядів Канади та Австрії в межах спільного проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Мінприроди, засвідчив, що критичною залишається ситуація забруднення поверхневих та підземних вод. Особливу загрозу в цьому контексті становлять підтоплення шахт, які вже не підлягають експлуатації. Важливим залишається питання рекультивації грунтів, пошкоджених військовою технікою, вибухами. Окреме проблемне питання - лісові пожежі та «сірі» рубки у регіоні, а також шкода, якої було завдано об’єктам природо-заповідного фонду.

«Ми маємо в найкоротші терміни налагодити чіткий механізм та забезпечити засоби реагування на надзвичайні ситуації на небезпечних ділянках, забезпечити регулярне оновлення інвентаризації об’єктів промисловості і комунального господарства, які вже стали джерелами серйозної екологічної небезпеки або можуть ними стати в результаті бойових дій. Сьогодні важливо продовжувати дослідження і готувати проекти для комплексного вирішення екологічних проблем», - сказав міністр.

Він поінформував, що обговорення екологічних питань Донбасу планується під час чергового засідання парламентського комітету асоціації Україна – ЄС у квітні цього року.  Україна також поглиблюватиме співпрацю з міжнародними організаціями та екологами, які працювали у зонах військових конфліктів і допомагали з оцінкою завданих довкіллю збитків.

Читайте також: Збитки від агресії на Донбасі: Бурбак каже, що час готувати претензії до РФ

На сьогодні вже є дві резолюції Асамблеї ООН щодо довкілля. Зокрема, у травні 2016 року  ухвалено резолюцію «Захист довкілля в районах, вражених збройними конфліктами». До резолюції, прийняття якої ініційовано делегацією України, як співавтори приєдналися ЄС, Канада, Ліван, Норвегія, ДРК, Ірак, Південний Судан та Йорданія.

У грудні 2017 року було ухвалено нову резолюцію щодо «Пом’якшення наслідків та обмеження забруднення довкілля у районах, уражених збройними конфліктами та тероризмом». Її ухвалення ініційоване Україною, Норвегією та Іраком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-