Мінрегіон: Закарпаття - єдина область, де досі немає плану створення нових ОТГ

Мінрегіон: Закарпаття - єдина область, де досі немає плану створення нових ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Закарпаття - єдина область в Україні, де досі не затверджено перспективний план, за яким мають утворюватися нові ОТГ. Тому регіону необхідно долучатися до процесу.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода під час форуму "Закарпаття - центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу", який проходить в Ужгороді за сприяння Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.  

Участь у заході беруть народні депутати України, представники Закарпатської облдержадміністрації, облради, райдержадміністрацій, райрад, органів місцевого самоврядування, об'єднаних територіальних громад та громадських організацій Закарпатської області, проектів та програм міжнародної технічної допомоги, експертного середовища.

"Нам важливо зрозуміти, чому на Закарпатті є проблеми із децентралізацією. Наразі тут створено всього шість ОТГ, і Закарпаття - єдина область, де досі не затверджено перспективний план, за яким мають утворюватися нові ОТГ. Ми знаємо, що це специфічний регіон: тут найбільше сільського населення в країні, багато гірських, віддалених сіл, прикордонних територій, населених пунктів нацменшин. Тобто справді багато нюансів, але наразі це низький показник щодо загальної картини децентралізації по країні. Чи це вина районів, які не хочуть віддавати повноваження, чи це вина сіл, які звикли жити за інерцією і не хочуть брати на себе відповідальність? Нам необхідно це розуміти - власне тому й влаштовуємо цей форум: для спілкування між представниками діючих ОТГ та тими, хто хоче створити нові громади", - наголосив Негода. 

Він також підкреслив, що цей рік в сенсі децентралізації є дуже важливим для України. Він фактично відкриває вікно можливостей перед початком виборчого процесу в країні. 

"Тому не варто пасти задніх. У рейтингу децентралізації - як у футболі: дві вдалі гри - і ви вже на початку рейтингу. Закарпаттю варто долучатися до процесу", - підсумував перший заступник міністра. 

На форумі в Закарпатті проходить обговорення та напрацювання спільного бачення перспектив розвитку області в контексті реалізації державної регіональної політики, впровадження реформи місцевого самоврядування у регіоні.

Читайте також: Мінґареллі назвав основне завдання об'єднаних тергромад

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-