На Одещині ТВК відмовляється реєструвати кандидата навіть за рішенням суду - ОПОРА

На Одещині ТВК відмовляється реєструвати кандидата навіть за рішенням суду - ОПОРА

Укрінформ
Спостерігачі ОПОРИ, які здійснювали моніторинг виборчого процесу на перших місцевих виборах у 38 з 51 ОТГ, де голосування призначено на 24 грудня, виявили 27 випадків порушення законодавства у цій сфері або стандартів виборчого процесу.

Про це повідомила на прес-конференції координатор виборчих та парламентських програм ОПОРИ Ольга Айвазовська. 

"Представники ОПОРИ зафіксували 27 порушень, 13 з яких - це порушення правил ведення агітації, як-от: матеріали без вихідних даних, "чорний піар" або недобросовісна агітація. Ми, на жаль, констатуємо і активність представників місцевих адміністрацій, зокрема 4 порушення стосуються ознак агітації від рівня ОДА до чиновників нижчого рівня. Такі речі треба усувати з виборчого процесу, тому що вони суперечать принципу рівності можливостей для кандидатів, і однозначно потрібно удосконалювати як законодавство про виборчий процес, так і державну службу в частині участі в політичних процесах посадових осіб, які працюють в адміністраціях різного рівня або у виконавчих органах", - зазначила Айвазовська. 

Читайте також: КСУ визнав неконституційними норми закону про "партійну диктатуру"

Вона додала, що є прецеденти, зокрема в Одеській області, недобросовісної поведінки однієї з комісій, а саме: прямого порушення законодавства в частині невиконання рішень судів щодо реєстрації кандидата. 

Як зазначив аналітик Олександр Клюжев, спостерігачі зафіксували 11 рішень ТВК про відмову в реєстрації кандидатів, при цьому 10 з них - у двох територіальних громадах. Це Новогребельська сільська об'єднана територіальна громада Вінницької області та Таїровська селищна об'єднана територіальна громада Одеської області, в яких відмовлено в реєстрації 6 та 4 кандидатам відповідно.

"Найбільш резонансним випадком є ситуація в Таїровській селищній територіальній громаді Одеської області, де досі не вирішене питання щодо реєстрації одного з кандидатів на посаду селищного голови. Цей кандидат був висунутий ВО "Батькіщина", і вже зараз є низка рішень судів, які зобов'язують ТВК або розглянути повторно документи цього кандидата, або безпосередньо його зареєструвати. Але ТВК де-факто під різними приводами відмовляється це робити... Ці складнощі вже дійшли до Вищого адміністративного суду. І ми закликаємо ЦВК оперативно в межах своїх повноважень втрутитися в цю ситуацію і в разі необхідності прийняти рішення про вплив на цю комісію, в тому числі шляхом дострокового припинення повноважень", - наголосив Клюжев.  

Як відомо, 24 грудня 2017 року вибори проходитимуть у 51 об'єднаній територіальній громаді у 17 областях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-