Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як ми змусили міськраду Кропивницького декомунізуватися

Як ми змусили міськраду Кропивницького декомунізуватися

Блоги
Укрінформ
Раніше депутати 4 рази провалювали голосування за перейменування Кіровоградської міської ради у Кропивницьку міську раду

Вчора активісти ряду громадських організацій домоглися приведення назви органу місцевого самоврядування Кропивницького у відповідність до Законодавства про декомунізацію. Під тиском громaдських aктивістів тa після двогодинних кулуaрних нaрaд, сесія міськрaди нарешті видалилa з нaзви ради слово "Кіровогрaдськa".

Водночaс, депутaти відмовились підтримaти юридичну нaзву "Кропивницькa міськa рaдa", нaтомість з-поміж кількох інших вaріaнтів зупинилися нa юридичній нaзві "Міськa рaдa містa Кропивницький". Aргументи окремих предстaвників депутaтського корпусу, що нaзвa міськрaди мaє бути похідною від нaзви містa, не пройшли.

Нині назва нашої міськради стала суперечити лише одному Закону, замість двох, як раніше. З назви прибрали слово "Кіровоградська", однак... не додали "Кропивницька". Не знаю, перемога це, чи зрада. Більше все ж таки перемоги. Не розумію, правда, у чому тут принциповість? Назвати юрособу не "Кропивницька міськрада", а "міськрада м.Кропивницький"? Де логіка? Але наші депутати вирішили інакше... ну що ж, так вже й буде... порушували Закони досі, порушуватимемо і далі, але трішки менше... як, правда, свою перемогу пояснять своїм виборцям із проросійськими поглядами ці депутати - не розумію. Все одно ж перейменували... все одно ж - із новою назвою міста... але хоч би як - аби не так, як треба... як кажуть, всрусь, та не скорюсь.

ЯК ВСЕ ВІДБУВАЛОСЬ

Почалось все з того, що депутат Сергій Капітонов запропонував повернутися до питання про перейменування Кіровоградської міської ради, яке не пройшло на попередньому засіданні. Але пропозиція про повернення до нього не знайшла підтримки у залі.

Після цього громадські діячі заблокували трибуну. У руках вони тримали транспарант із написом «Кіров = Голодомор» та закликали депутатів перейменувати міську раду із Кіровоградської в Кропивницьку, виконавши закон про декомунізацію. Активісти, які записалися на виступ, взяли слово. Серед виступаючих, крім мене, були Олександр Ратушняк, Юрій Митрофаненко, Ольга Кирилюк, Леонід Багно, Ігор Козуб, Олег Кокуленко та інші.

Ветеран російсько-української війни Дмитро Яковенко заявив, що нині мерія найменована на честь співавтора закону про «5 колосків», згідно із яким в часи Голодомору розстрілювали за крадіжки продуктів з колгоспу.

"Не можливо, аби міська рада звалася іменем людини, яка є співавтора закону про «5 колосків». Міська рада показує, що таким чином вони плюють на загиблих, яких ми вшановували 26 листопада. Завершіть це запитання сьогодні й забудьте. Пам’ять загиблих стукає у моє серце. Припиніть цю ганьбу", – заявив ветеран.

У своїй промові я зазначив: "Сподіваюсь, нарешті сьогодні питання буде вирішено. Хтось надіється на те, що повернеться назва Кіровоград, але це порушення закону, за це є кримінальна відповідальність. Не знаєте як вчинити – зробіть по-закону. Сьогодні рада стане Кропивницькою!"

Після емоційних виступів активістів, міський голова Кропивницького Андрій Райкович вдруге поставив на голосування питання про повернення до розгляду проект рішення номер 1163. Згідно з цим проектом, пропонується перейменувати міську раду у Кропивницьку. Цього разу депутати підтримали пропозицію. Після голосування міський голова оголосив перерву і запросив до себе в кабінет на нараду голів фракцій та активістів. Коли депутати зібралися після перерви, Андрій Райкович наголосив, що міська рада більше не має називатися іменем одного з організаторів геноциду українського народу.

“Рішення прийнято – наша міська рада не повинна носити ім’я Сергія Кірова однозначно. Це рекомендовано кожній фракції до голосування. Ми порадилися і дійшли згоди, що варіант “Кропивницька міська рада” може бути замінений іншим варіантом”, – звернувся до депутатів міський голова.

Далі він запропонував на розсуд депутатів три варіанти нової назви:

- Кропивницька міська рада;
- Центральноукраїнська міська рада міста Кропивницький (пропозиція БПП);
- Міська рада міста Кропивницький (пропозиція міського голови).

Депутати Сергій Капітонов та Володимир Смірнов заперечили щодо розгляду будь-якого іншого варіанту, окрім “Кропивницька міська рада”. Адже цього вимагає закон України.

Депутат Смірнов зачитав цю норму закону, де сказано, що першим словом у назві місцевого органу самоврядування має бути прикметник похідний від назви населеного пункту. Тобто, згідно Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, першим словом у назві має бути “Кропивницька…”. У відповідь на це Андрій Райкович звинуватив опозиційних депутатів у зриві голосування.

На вимогу опозиційних депутатів, законність розгляду пропозицій, які нібито суперечать нормам закону, прокоментувала очільниця юридичного управління Марина Смаглюк. Вона пояснила, що пропозицію депутата під час засідання ради не мають права не розглядати, а також зазначила, що мерія отримала лист Верховної Ради, в якому йдеться, що найменування органів місцевого самоврядування здійснюється від назви населеного пункту «як правило». Їй заперечив депутат Демченко, який заявив, що Закон має більшу юридичну силу ніж лист Верховної Ради й голосувати потрібно все ж за «Кропивницьку». Після обговорень депутати почали голосувати за три варіанти нової назви по черзі.

“За” перейменування Кіровоградської міської ради у Кропивницьку міську раду проголосували 16 депутатів, у Центральноукраїнську міську раду міста Кропивницький – 4. А от пропозицію міського голови перейменувати Кіровоградську міську раду у Міську раду міста Кропивницький підтримали 26 депутатів.

ВИСНОВКИ

Вчорашня акція на засіданні сесії міськради – це класичний приклад успішної адвокасі-кампанії. Ми правильно визначили "мішень", правильно сформулювали вимоги, правильно використали ресурси та ситуацію. Ми були єдині, а саме в єдності – сила. Ми досягнули тактичної мети – декомунізували назву міськради. Є думка, що формулювання "Міськрада м.Кропивницький" не відповідає законодавству. Можливо. Проте вона більш законна, ніж попередня.

Є думка, що це може стати приводом для скасування рішення через суд. Сумніваюсь, що хтось всерйоз цим захоче займатись. Наші опоненти вже півтора роки не можуть домогтись позитивного для себе рішення в іншому суді, нащо їм ще один?

Коряво звучить? Так. Але це вже проблема депутатів – самі захотіли називатись "трішки по-дебільному".

Чи готувались депутати до такого повороту подій? Чи передбачали, що їм доведеться перейменуватись до кінця цього року? Не думаю. Вони знали, що ми будемо підіймати це питання, але сподівались, що знову "пронесе". Що вийдуть на трибуну кілька активістів, скажуть якісь правильні речі, міський голова і депутати їх на словах підтримають, і пообіцяють на наступній сесії знову повернутись до цього питання...

Цьому завадила наша рішучість. І наша згуртованість. Саме цих елементів часто бракує для досягнення мети. А правильну назву міськрада все одно дуже скоро отримає – коли буде створено ОТГ, правила найменування якої чітко прописані відповідним законом.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

14 липня 2016 року депутати Верховної Ради України 230 голосами проголосували за перейменування Кіровограда у Кропивницький. Того ж дня Голова Верховної Ради України Андрій Парубій невідкладно підписав постанову.

Згідно із “Законом про декомунізацію”, міська рада Кропивницького, як юридична особа, мала бути перейменована ще до 21 червня 2015 року.

Раніше у Кропивницькому депутати чотири рази провалювали голосування за перейменування Кіровоградської міської ради у Кропивницьку міську раду, продовжуючи вперто ігнорувати Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. На попередньому голосуванні, 21 листопада, “за” декомунізацію міськради віддали свої голоси лише 14 депутатів.

Дмитро Сінченко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-