Хто судитиме Плотницького за збитий Іл-76, вирішить суд у Дніпрі - адвокат

Хто судитиме Плотницького за збитий Іл-76, вирішить суд у Дніпрі - адвокат

Укрінформ
Справу ватажка незаконного угруповання «ЛНР» Плотницького і двох командирів батальйонів Патрушева і Гуреєва, які обвинувачуються у вчиненні теракту, внаслідок чого було збито літак Іл-76 із 49 українськими військовими на борту, Вищий спеціалізований суд України повертає до Апеляційного суду Дніпропетровщини.

Про це повідомив адвокат постраждалих Віталій Погосян у Facebook 

"Колегія суддів ВССУ винесла ухвалу і розставила всі крапки над «і». Питання утворення складу суду в суді першої інстанції може бути вирішене в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції, а саме Апеляційним судом Дніпропетровської області. Простою мовою: визначитися з судом, який розглядатиме кримінальне провадження відносно Плотницького, Гуреєва та Патрушева за скоєння терористичного акту - збиття літака ІЛ-76, що призвело до загибелі 40 десантників та 9 членів екіпажу, повинен Апеляційний суд Дніпропетровської області", -  зазначив адвокат.

Як заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак, СБУ знає імена російських найманців, які ймовірно збили Іл-76. Слідство має підстави говорити, що два члени так званої «приватної військової компанії «Вагнера» -  Андрій Гуральов та Андрій Лебєдєв - безпосередньо стріляли з ПЗРК по літаку ВПС ЗСУ ІЛ-76, який був збитий у червні над Луганським аеропортом.

Слідчі СБУ вже направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох замовників збиття ІЛ-76, серед яких ватажок т.з. «ЛНР» Плотницький та його помічники Патрушев і Гуреєв. Хоча судді у цій справі, за неофіційною інформацією, беруть самовідвід і не хочуть розглядати її, переймаючись за власну безпеку. Врешті справу було передано до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Як повідомляв Укрінформ, літак Іл-76 із українськими десантниками був збитий 14 червня 2014 року озброєними бойовиками в аеропорту Луганська. 

На лаві підсудних опинився генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії очолював Штаб антитерористичної операції, за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

Читайте також: Збиття Іл-76: Грицак оголосив особисті дані ймовірних виконавців

Павлоградський міськрайонний суд засудив його до 7 років ув’язнення, однак Назаров подав на апеляцію. Колегія суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області 3 жовтня залишила без задоволення клопотання генерала Назарова.

Фото: EPA/STR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-