Як Україна святкувала День захисника

Як Україна святкувала День захисника

Фоторепортаж
Укрінформ
В Україні у суботу, 14 жовтня, пройшли масові акції та заходи з нагоди Дня захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці, 75-ї річниці створення УПА та Дня українського козацтва. 

Про це повідомляє Укрінформ.

У Києві кілька тисяч учасників Маршу слави УПА зібралися в парку імені Шевченка, де провели святкове віче з нагоди 75-річчя створення Української Повстанської армії. Звідти учасники Маршу вирушили до Контрактової площі. Під час ходи центром міста вони також вшанували пам'ять полеглих учасників Революції Гідності біля стели на Майдані Незалежності. На Контрактовій площі для учасників іакції організували концерт за участю гурту "Кому вниз". Перед цим було прочитано молитву українських націоналістів.

Марш УПА в Києві / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

У Дніпрі в День захисника України влаштували урочистості на честь тих, хто боронить рідне місто та країну. Суботнього ранку на площі біля облдержадміністрації зібралися понад і2 тисячі осіб, Урочистості розпочалися з виконання Гімну України. Пам'ять тих, хто віддав життя за свободу України, вшанували хвилиною мовчання. 350 курсантів Університету внутрішніх справ склали присягу працівників поліції, а всі присутні склали спільну клятву на вірність Україні. Пізніше від площі рушив військовий марш колон курсантів, поліцейських, бійців АТО та рідних загиблих бійців. Майже тисячна хода пройшла повз Алею пам'яті, а далі – центральними вулицями міста до музею АТО, де учасників антитерористичної операції та волонтерів нагородили державними відзнаками.

Дніпро відзначає День захисника України / Фото: М'якшиков Микола. Укрінформ

У Запоріжжі  заходи з нагоди Дня захисника України, Покрови та Дня українського козацтва відбулися на Хортиці, де проходив 8-й Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», в рамках якого відбулися виступи козацьких театрів, майстер-класи зі стрільби з лука, знайомство з колекцією зброї запорізьких козаків тощо.

У Харкові в національному університеті внутрішніх справ з нагоди свята продемонстрували театралізовано-музичну композицію "День захисника України. Від козацтва до сучасності", присвячену різним періодам історії становлення та утвердження Української державності.

У Сумах свято Покрови та День захисника відзначили, з-поміж іншого, відкриттям інтерактивного музею учасників АТО та посвятою в козачата учнів-п’ятикласників гімназії №1. Також під знаменами бойових частин та музику військового оркестру урочистим маршем майданом Незалежності пройшли військові підрозділи. Після офіційної частини жителі та гості міста оглянули військову техніку, зброю, спеціальні засоби та екіпірування військовослужбовців.

У Полтаві з нагоди свята Покрови на Соборному майдані міста відбувся благодійний фестиваль "До Енея на гостину".

Благодійний фестиваль "До Енея на гостину" / Фото: Пустовіт Сергій. Укрінформ

Квіти до пам'ятного знаку загиблим бійцям АТО поклали у Соборному парку в Черкасах.

Церемонія покладання квітів до пам'ятного знаку загиблим бійцям АТО у Черкасах / Фото: Зозуля Юлій. Укрінформ

В Одесі на честь Дня захисника одесити, військові та керівники міста поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку, а також до пам'ятного каменя загиблим воїнам АТО біля стін Одеської облдержадміністрації, на місці якого пізніше буде зведено пам'ятник.  

Урочисті заходи з нагоди Дня захисника України в Одесі / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінформ

Парадом та відкриттям меморіалу загиблим учасникам АТО відзначили День захисника України у Миколаєві. Відкриття меморіалу, на якому викарбувано імена загиблих воїнів, супроводжувалося військовим салютом. Учасники заходу поклали до меморіалу квіти та вшанували полеглих хвилиною мовчання. Загалом під час бойових дій на сході загинули 152 миколаївця. Також миколаївці, військовослужбовці, представники влади та громадськості пройшли парадом однією з головних вулиць міста - Адміральською. Вони несли 300-метровий Державний прапор.

В Миколаєві відзначили День захисника України

У Львові з нагоди Дня захисника України та 75-ї річниці створення Української Повстанської армії. освятили Пам'ятний  хрест «Воїнам, які віддали свої життя за Україну». Його встановили біля військового храму Стрітення Господнього. Також перед Оперним театром склали присягу на вірність Україні першокурсники Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

В Ужгороді святкові заходи почалися на Пагорбі Слави – тут вшанували загиблих в російсько-українській війні на сході країни, а також поклали квіти до Вічного вогню. Далі колона під супровід оркестру Національної поліції пройшла центром міста до Народної площі, де вже працювала виставка зброї та військової техніки. Святкування продовжилося невеликим концертом та гопаком.

День захисника України відзначили в Ужгороді / Фото: Гудак Сергій. Укрінформ

На Тернопільщині напередодні Дня захисника у селах області громади відкрили 200 меморіальних дошок тим, хто боровся за Україну під час національно-визвольного руху. Відтепер їхні імена закарбовані на фасадах шкіл краю. Також на території колишнього штабу воєнної округи УПА «Волинь-Південь», що у лісі за селом Антонівці Шумського району, висадили калинову алею пам’яті повстанців, які боролися та загинули за вільну Україну. У цьому ж райні в суботу пройшов фестиваль-реконструкція "Луни повстанського краю".

Заходи з нагоди Дня захисника України пройшли напередодні також і в Івано-Франківську.

В Івано-Франківську відзначили День захисника України та 75-річчя створення УПА / Фото: Рильчук Юрій. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-