Долю

Долю "обезголовлених" Леніна і Калініна вирішать на позачерговій сесії сільради

Укрінформ
Голова Кубейської сільради Болградського району Одеської області Петро Кісса вирішив скликати депутатів на позачергову сесію, на якій розглянути питання про демонтаж двох обезголовлених пам'ятників - Леніну і Калініну.

Про це Кісса повідомив кореспонденту Укрінформу.

"З огляду на те, що вночі група невідомих зруйнувала верхні частини пам'ятників Леніну і Калініну, які стояли на території села, я вирішив скликати позачергову сесію для вирішення питання про демонтаж обох монументів, згідно із законом про декомунізацію", - зазначив Кісса.

За його словами, ці пам'ятники, споруджені за кошти колгоспу ще в 60-і роки, не перебувають на балансі сільради. Їх давно планували демонтувати і встановити біля сільського музею.

Кісса додав, що депутати, очевидно, звернуться з цього приводу до керівництва СПК "Кубей", утвореного на базі колишнього колгоспу ім. Калініна.

Водночас сільський голова спростував факт виділення коштів з бюджету сільради на фарбування пам'ятників вождям тоталітарного режиму.

У Болградській райдержадміністрації теж не знають, хто є  балансоутримувачами пам'ятників Леніну та Калініну, розміщених на території Кубейської сільради. "Жодних даних про це не можемо знайти", - сказала керівник апарату РДА Валентина Калаянова.

Читайте також: На Одещині активісти відтяли голову Леніну, якого сільрада відреставрувала

Як повідомлялося, останній на півдні України пам'ятник Леніну був напередодні зруйнований уночі невідомими особами. Користувачі соцмереж зауважували, що сільрада не лише відмовилася демонтувати пам’ятники Леніну та Калініну, згідно із законом про декомунізацію, а й виділила з бюджету 50 тисяч гривень на їх реставрацію.

Це стало приводом для звернення Українського інституту національної пам’яті до Генпрокуратури, МВС, СБУ та Державної аудиторської служби.

Село Кубей засноване 1809 року болгарськими переселенцями. У 1940 році воно було перейменовано в Червоноармійське, а на землях села утворився колгосп ім. Калініна. За переписом 2001 року в селі мешкає понад шість з половиною тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-