Матіос: Слідство виявило, що в Калинівці не працювала протипожежна сигналізація

Матіос: Слідство виявило, що в Калинівці не працювала протипожежна сигналізація

Укрінформ
Головна військова прокуратура вважає однією з причин пожежі на військових складах у Калинівці бюрократію при освоєнні бюджетних грошей на заходи безпеки.

Про це заявив під час прес-конференції глава відомства Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, цьогоріч на заходи безпеки військової частини у Калинівці  було виділено 25 млн грн.

"Починаючи з квітня щомісяця ці гроші надходили. Самий великий транш коштів від Кабінету міністрів через Міністерство оборони надійшов місяць тому у розмірі 11,5 млн грн. На даний момент освоєно було тільки 2 млн грн, тобто інтенсивність освоєння коштів для забезпечення протипожежної безпеки, загороджень та інших заходів відбувалася повільними темпами. Всього на цю базу виділено більше 25 млн грн тільки на цей рік", - зазначив він.

Матіос розповів, що під час слідства було виявлено непрацюючу протипожежну сигналізацію та лише на 50%  забезпечення військової частини технічними засобами охорони. Основною проблемою, на яку потрібно звернути увагу, є воєнізована охорона військової частини, у якій працюють переважно літні люди з надзвичайно низькою зарплатою. При цьому на момент вибухів арсенал охороняло лише декілька передбачених постів зенітного прикриття і 17 працівників воєнізованої охорони, зазначив військовий прокурор.

Читайте також: Вибух у Калинівці: слідство не виявило диверсійних груп - Матіос

"На мою думку, основною причиною пожежі стала  заскорузлість системи проходження і освоєння виділених коштів на охорону. За це відповідає Генштаб Збройних сил. Міністр оборони Полторак зробив усе для того, щоб після подій у Балаклії разом з Прем'єром виділити кошти, які і почали проходити бюрократичну процедуру", - резюмував прокурор.

Він зауважив, що "ні ворог, ні обставини, ні погодні умови не чекають проходження бюрократії".

Як повідомлялося, 26 вересня в Калинівці на складах озброєння спалахнула пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. З Калинівки і прилеглих сіл евакуйовано близько 30 тисяч людей. Рятувальники також ліквідовували займання 4 житлових будинків внаслідок влучення боєприпасів.

Читайте також: Піротехніки починають розміновувати 5-кілометрову зону біля Калинівки - Гройсман

За фактом здійснення диверсії на території військової частини, дислокованої в Калинівці Вінницької області, військова прокуратура Центрального регіону внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ст. 113 Кримінального кодексу (диверсія).

Фото з архіву Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-