“Форум видавців” заявляє про погрози і просить від влади гарантій безпеки

“Форум видавців” заявляє про погрози і просить від влади гарантій безпеки

Укрінформ
ГО “Форум видавців” заявляє про погрози деяким учасникам заходу з боку представників радикальних правих організацій і просить від влади гарантії безпеки.

Відповідна заява розміщена 11 вересня на сайті  “Форуму видавців” головою правління ГО Олександрою Коваль. 

“Вже понад місяць деякі учасники 24-го Форуму видавців у Львові повідомляють нам про погрози на їх адресу в соціальних мережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності. Ситуація погіршилася минулого тижня, коли на адресу начальника СБУ у Львівській області, міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки і з копією на ГО “Форум видавців” надійшов лист від зареєстрованих в Україні неформальних громадських організацій із погрозами, які стосуються двох подій нашої програми. Видавець і авторка книги відмінили одну подію, з метою забезпечення безпеки дітей, але чи може нам хтось гарантувати, що провокації і бійки не будуть зчинені на іншій локації і при іншій нагоді? Ми просимо всіх співорганізаторів Форуму видавців  втрутитися в дану ситуацію і надати нам свої письмові роз’яснення, які дії будуть вжиті для недопущення провокацій і насильства, а також про порядок наших дій у випадку винекнення загрозливої ситуації”, - йдеться в зверненні. 

Коваль наголошує, що головний принцип ГО “Форум видавців” – це створення майданчика для спілкування усіх учасників суспільного життя. При цьому вона підкреслює, що спікери та учасники заходу не порушують жодного закону та Конституції України.

Голова ГО нагадує, що Форум видавців у Львові є одним із найбільших фестивалів України та Центрально-Східної Європи, в якому цього року приймають участь автори, публічні інтелектуали, журналісти з 24 країн світу.

“Одразу ж після Форуму видавців у Львові відбудеться міжнародний ПЕН-конгрес, присвячений свободі слова та зусиллям, спрямованим на визволення з московської неволі українських в’язнів сумління, журналістів, письменників і діячів культури, ув’язнених та репресованих за їхні погляди. Тому напад на події Форуму дуже негативно відобразиться на іміджі нашої країни в світі, на перспективах європейської інтеграції та планах вступу України до НАТО, яка є не лише оборонною структурою, але й співтовариством вільних демократичних держав, де шанують права людини”, - впевнена Коваль. 

Вона каже, що готова запросити представників підписаних під листом громадських організацій  та всіх охочих до мирної публічної дискусії у форматі круглого столу.

Лист з вимогою недопустити “відверто провокативної презентації” підписали “Правий сектор”, “Молода Галичина”, “Українська народна самооборона” тощо.  

Читайте також: Раді пропонують ввести акциз на російські книги

Як повідомляв Укрінформ, з 13 до 17 вересня у львівському Палаці Мистецтв та у понад 40 локаціях міста відбудеться 24-й "Форум видавців у Львові", який складатиметься з понад 1000 культурних та освітніх заходів. Фокусна тема 24-го форуму – «Точка творення».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-