Курц: Екологічна ситуація на Донбасі - бомба сповільненої дії

Курц: Екологічна ситуація на Донбасі - бомба сповільненої дії

Укрінформ
МЗС Австрії і чинний голова ОБСЄ Себастьян Курц вважає за необхідне вжити термінових заходів для запобігання гуманітарній та екологічній катастрофі на Донбасі.

Його думку опублікувало видання Politico.

"Необхідні термінові заходи для запобігання гуманітарній та екологічній катастрофі на Донбасі", - підкреслив Курц.

Голова ОБСЄ вважає, що конфлікт на Донбасі не лише "забруднює" політичний клімат між Києвом і Москвою, зіпсувавши відносини РФ з іншими країнами світу, але також може стати причиною екологічних забруднень, оскільки тривають бойові дії, що загрожують збереженню сховищ хлору, хімічних і металургійних заводів, місць зберігання небезпечних відходів та вугільних шахт в регіоні.

"Ця ситуація - заведена бомба уповільненої дії", - зазначив політик.

Оскільки сторони конфлікту дуже близькі географічно, будь-який інцидент на лінії зіткнення вплине на людей, які живуть по обидва боки.

Так, наприклад, на початку 2017 року обстріл вдарив по будівлі Донецької фільтраційної станції, де зберігалося 7000 кілограмів хлоргаза. Якби сховище вибухнуло, збиток був би катастрофічним.

"Забруднення не дотримується кордону. Тому кожен, хто живе в регіоні, має проявляти інтерес до зниження ризиків і запобігання екологічній катастрофі", - підкреслив Курц.

Читайте також: ОБСЄ закликала всі сторони конфлікту на Донбасі до конструктивної роботи

Австрійський міністр вважає, що всім сторонам конфлікту слід поважати "цивільний характер" заводів, електро- та гідростанцій, а також інших гуманітарно і екологічно важливих об'єктів, залишаючись від них осторонь і розглядаючи їх як безпечні зони.

"Всі сторони конфлікту мають відкласти політику і зосередитися на долю людей в цьому спустошеному регіоні", - зазначив політик.

Саме тому Курц закликав сторони конфлікту до ініціативи щодо зниження ризику лих для Східної України. Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) обговорить це питання на своїх майбутніх зустрічах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-