Мукачево: рішення про перейменування вулиць Шухевича й Бандери оскаржать - Москаль

Мукачево: рішення про перейменування вулиць Шухевича й Бандери оскаржать - Москаль

Укрінформ
Рішення Мукачівської міськради про перейменування вулиць Романа Шухевича й Степана Бандери ухвалене з порушеннями й буде оскаржене в судовому порядку.

Про це заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, повідомляє його прес-служба.

"Розпорядження голови ОДА обов’язкове до виконання по всій території області й може бути скасоване тільки Президентом України або Окружним адміністративним судом. Тому перейменування вулиць у рамках декомунізації залишається в силі. В Мукачеві й далі офіційно є вулиці Героїв України Романа Шухевича й Степана Бандери, які внесені в Єдині інформаційні системи України. А тій цинічній зневазі, яку Мукачівська мерія постійно демонструє відносно національних героїв, котрі поклали життя за Україну, дадуть оцінку і прості громадяни по всій Україні, і суд", - заявив Москаль, додавши, що облдержадміністрація вже підготувала адміністративний позов.

Він нагадав, що у Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства вже є матеріали про розпуск Мукачівської міськради за невиконання рішення суду (у зв’язку з відмовою фінансувати заклади профтехосвіти в 2016 році). "Регулярними ігноруваннями й порушеннями законів Мукачівська міськрада знову відкриває пряму дорогу до дострокового припинення повноважень", - наголосив голова ОДА.

Як відомо, 5 квітня 2016 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підписав рішення про перейменування трьох вулиць у Мукачеві, що мали імена радянських діячів. Вулицю Ярослава Галана тоді перейменували на вулицю Степана Бандери, вулицю Івана Туряниці – на вулицю Романа Шухевича, вулицю Івана Локоти – на вулицю Володимира Зайця (військового, загиблого на Донбасі).

Читайте також: Україна буде в Європі і з Бандерою, і з Шухевичем

Проте 6 липня 2017 року міськрада Мукачева на сесії ухвалила рішення про перейменування вулиці Степана Бандери на вулицю Любомира Гузара, а вулиці Романа Шухевича – на Андрія Шептицького. Про причину зміни назв не повідомлялося.

До речі, й сама назва міста нещодавно зазнала зміни - 23 травня Верховна Рада перейменувала Мукачеве на Мукачево. З такою ініціативою виступили жителі цього населеного пункту, воліючи виправити помилку, яка мала місце при присвоєнні назви місту після приєднання території нинішньої Закарпатської області до складу Української РСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-