Геращенко: Обмін заручниками з ОРДЛО не вдалося розблокувати

Геращенко: Обмін заручниками з ОРДЛО не вдалося розблокувати

Укрінформ
Процес обміну українськими полоненими з ОРДЛО так і не вдалося розблокувати на черговому засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську, яке відбулося сьогодні.

Про це написала у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої групи Ірина Геращенко.

"ОРДЛО продовжують блокувати процес звільнення. Не дали відповіді на наш список про утримання 132 українців. А потім договорилися вже до того, що 39 наших військових, незаконно утримуваних на окупованих територіях, - це військові злочинці, які не підлягають амністії і звільненню. Мені здається, що на це порушення Мінських угод, на заблоковане питання заручників має відреагувати ОБСЄ і лідери "нормандського формату", де питання звільнення заручників порушується Україною як пріоритетне", - написала Геращенко.

Вона також зазначила, що представники ОРДЛО применшують кількість підтверджених заручників, до того ж в ОРДО не надають прізвищ утримуваних.  

"Ми так і не отримали інформації щодо долі 132 заручників, яких утримують на окупованих територіях, інформацію по конкретних людях і прізвищах, попри всі наші запити і вимоги. Нам лише заявили, що в ОРДО утримують 55 українців (без прізвищ), а в ОРЛО - 14", - зазначила Геращенко. 

Читайте також: У МЗС РФ заявили, що "переймаються долею" затриманого на Донбасі Агеєва

За її словами, представники ОРДЛО також наполягають на тому, щоб у списки на звільнення були включені ті, хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі. Зокрема, "беркутівці", які вбивали Героїв Небесної сотні на Майдані. Позиція всіх українських представників тут однозначна: мінська група - "не лавочка зі звільнення всіх вбивць і криміналітету, тому шантаж не пройде", додала Геращенко.

"Я виступила з наступною заявою: якщо ОРДЛО, контрольовані РФ, вимагають від України звільнення 63 злочинців, не пов'язаних з інспірованим конфліктом на Донбасі, то ми вимагаємо негайного звільнення всіх незаконно утримуваних кримських татар (а їх вже більше 30). Також ми вимагаємо негайного звільнення всіх політв'язнів в РФ, зокрема Сущенка, Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Панова, Виговського, інших наших хлопців. Негайного. На крики ОРДЛО, що політв'язні-кримські татари не мають відношення до Мінських угод, у нас одна відповідь: вбивці-беркутівці теж не мають жодного відношення до Мінських угод", - поінформувала Геращенко.

Вона підсумувала, що в цілому зустріч була важкою, та висловила очікування що в "нормандському форматі", коли б не відбулася ця зустріч чи телефонна розмова, питання безпеки і звільнення заручників буде ключовим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-